Spring naar de inhoud
Home » Schaduw creëren op terras: Hoe hou ik het leuk en gezellig?

Schaduw creëren op terras: Hoe hou ik het leuk en gezellig?

    schaduw creëren op terras

    In alle zomerse hitte is het soms lang zoeken naar een gezellige plek om even af te koelen. Binnenshuis is het op zo’n zomerdagen ook maar saai. Maar buiten is het in de vlakke zon toch ook niet altijd ideaal. Kortom, een gezellige spot in de tuin met een beetje schaduw zou de absolute droom zijn. Hoe kan je hiervoor zorgen? Hoe zorg je ervoor dat je tuin geen gezelligheid moet inboeten? Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren op je terras. Uiteraard hebben ze allemaal hun voor- en nadelen. Ook moet je nadenken of je een permanente installatie wil, of eerder iets seizoensgebonden. Wij lijsten ze graag op voor je, zodat jij geïnspireerd kan raken. 

    Zonnescherm: een doeltreffend product met vele namen

    De eerste optie om schaduw te creëren op je terras is een zonnescherm. Het zonnescherm voor terras wordt ook wel eens zonneluifel, knikarmscherm of zonnetent genoemd. Het zonnescherm hangt op ongeveer twee à drie meter hoogte tegen een puur. Het scherm zit in een soort langwerpige, dunne balk. Wanneer het in de box zit, valt het niet heel erg op dat het er zelfs is. Wanneer je je terras wil afkoelen, kan je het er gewoon uit laten komen. Op die manier heb je een soort van zonwerend afdak. Het is een van de efficiëntste manieren om je terras af te koelen. Het houdt namelijk quasi alle UV-straling tegen. Je hebt vaak ook de optie om een waterdicht en/of windvast zonnescherm te nemen. Let dus goed op wat voor zonnescherm je neemt.

    Het grote voordeel aan deze installatie is dat het vrij subtiel is. Een nadeel is dat dit best wel prijzig kan uitvallen. Ook heb je geen tussenniveau. Hiermee bedoelen we dat je enkel te keuze hebt of ofwel enkel schaduw te hebben, ofwel vlakke zon.

    + Subtiel

    + Inschuifbaar (niet altijd aanwezig in het zicht)

    + Zorgt voor veel afkoeling

    – Prijzig

    – Alles of niks: ofwel geen zon, ofwel enkel zon

    Lamellendak

    Een andere optie is het lamellendak. Het is een vrij moderne installatie die je terras overdekt en schaduw creëert met lamellen. Qua uitzicht geeft het ook een soort open veranda gevoel. Het grote voordeel aan deze installatie is dat je de warmte goed kan reguleren. Je kan de lamellen volledig openen, halfopen, voor een kwart, wat je maar wil. Het nadeel is wel dat deze constructie erg opvalt. Het is zeer duidelijk aanwezig in je tuin. Ook kan de prijs serieus oplopen.

    + Temperatuur is goed reguleerbaar

    + Ziet er erg modern uit

    + Niet subtiel, valt op in je tuin

    – Prijzig

    Terrasoverkapping, schaduw maken als een king

    Een aluminium of houten terrasoverkapping is de meest ingrijpende manier om schaduw te creëren op je terras. Het is ook zeker de duurste. Toch heeft deze manier van schaduw creëren ook zeker wel zijn voordelen. Je creëert namelijk wel een echte meerwaarde aan je huis. Zie het als een soort verlengstuk. Hoewel je hierdoor buiten zit en buitenlucht inademt, zit je ook wel veilig ‘binnen’. Je bent compleet veiliggesteld van wind en regen, waardoor je ook veel spullen kwijt kan in die ruimte. Geen zorgen dus over beschadigingen of over het feit dat er iets zou wegwaaien. Je kan er dus gerust een stoffen zetel kwijt. Natuurlijk is het kiezen voor een overkapping wel een ingrijpende beslissing voor je tuin. Als je erg gesteld bent op een natuurlijk uitzicht van je tuin, is dit misschien niet de beste keuze. 

    + Optimaal bestand tegen regen, wind en temperatuur

    + Je kan er meubels in kwijt

    + Creëert meerwaarde aan je woning

    – Zeer prijzig

    – Grote impact op tuin

    Schaduwdoek

    Schaduwdoeken zijn misschien wel de meest hippe manier om schaduw te creëren in je tuin. Ze bestaan in alle geuren, kleuren en vormen. Ook tussen de types bestaat er nog veel variatie. Maar hoe effectief zijn ze? En valt de prijs een beetje mee? Het zit zo: je kan er uiteraard niet even veel van verwachten als bovengenoemde installaties. Langs de andere kant reflecteert zich dat ook wel een beetje in de zeer schappelijke prijs. Omdat er zoveel variaties en gradaties mogelijk zijn, is het moeilijk om een concrete lijst van pro’s en con’s neer te schrijven. Over het algemeen geldt wel het principe dat waterdichte doeken warmte bijhouden. Dit zorgt dus net niet voor afkoeling, maar wel voor droogte. 

    Doeken die niet ontworpen zijn om regen tegen te houden, kunnen warmte dan weer beter weghouden. Verwacht er langs de andere kan ook geen mirakels van. Het zal uiteraard de zon wel uit je ogen kunnen houden, maar het zal ook niet meer dan een paar graden afkoeling bieden. Aan ander pluspunt is wel dat het mobieler is. Je kan het de ene dag als verkoeling op je terras gebruiken, maar de volgende dag weer in het midden van je tuin. Er zijn ook veel bedrijven die schaduwdoeken op maat maken. Op die manier heb je waarschijnlijk wel een oplossing die perfect op jouw maat is.

    + Goedkoop

    + Hip

    + Vrij mobiel

    – Niet heel effectief

    Parasol

    Voor de parasol zien we grotendeels hetzelfde verhaal als bij de schaduwdoek. Je hebt ze namelijk ook in alle soorten prijsklassen, maar ook in grootte en functionaliteit kunnen ze sterk verschillen. Je hebt erg veel opties, gaande van kleine, quasi nutteloze parasols tot rechthoekige exemplaren die verankerd kunnen worden. Ook hier heb je ook nog vaak de keuze om te gaan voor exemplaren die wel of geen regen kunnen afstoten. 

    Let bij je keuze ook goed op met wat voor verankering je werkt. Als je van plan bent de parasol een aantal jaar op dezelfde plaats te laten staan, veranker je ze best. Op die manier ben je niet afhankelijk van de wind. Je zou niet de eerste zijn waar een wegwaaiende parasol serieuze schade kan aanrichten tijdens een zomerse storm. We moeten wel de kanttekening maken dat een parasol, hoewel erg gezellig, nooit zo effectief kan zijn als bijvoorbeeld een overdekt terras. 

    + Heel erg groot aanbod

    – Niet erg effectief

    schaduw creëren met Natuurlijke oplossing

    Tot slot halen we ook nog even een alternatief aan. Een natuurlijke overkapping kan wel eens de meest harmonieuze oplossing zijn om schaduw te creëren op je terras. Het kost je trouwens ook quasi niks. Je kan zo bijvoorbeeld een houten skelet (laten) bouwen rond je terras. Vervolgens kan je klimop, of andere planten naar keuze zijn vrije gang laten gaan. Na een paar jaar ga je een bloeiende biodiversiteit hebben op je terras hebben. Ook geeft het echt een pittoreske sfeer. Enkele nadelen zijn natuurlijk wel meer aanwezigheid van insecten. Ook houdt het niet zo gek veel warmte of regen tegen. Het is vooral geen snelle oplossing. Maar houd wel in het achterhoofd dat deze methode misschien wel het beste is voor heel je tuin.

    + Biodiversiteit

    + Quasi gratis

    + Pittoresk

    – Meer insecten zoals wespen

    +Niet heel effectief tegen regen of warmte

    1 reactie op “Schaduw creëren op terras: Hoe hou ik het leuk en gezellig?”

    1. Pingback: Peterselie plant verzorging, tips en oogsten - Buitenbende

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *