Spring naar de inhoud
Home » Terrasoverkapping hout, voordelen en nadelen op een rijtje

Terrasoverkapping hout, voordelen en nadelen op een rijtje

  terrasoverkapping hout

  Ben jij ook op zoek naar wat meer schaduw op je terras? Of misschien wil je wel gezellig buiten eten, ook wanneer de kans bestaat dat er wat regen gaat vallen? Dan is een terrasoverkapping een ideale oplossing. In tegenstelling tot een veranda, heb je toch nog net iets meer dat buitengevoel. En toch zit je beschermd tegen regen en zon. Een terrasoverkapping wordt doorgaans gemaakt in hout, aluminium of PVC. In dit artikel gaan we dieper in op een terrasoverkapping in hout, de voordelen ervan, de nadelen en waar je zoal op moet letten.

  Verschil tussen een veranda en terrasoverkapping

  Voor veel mensen is het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping niet helemaal duidelijk. We begrijpen de verwarring ook wel, want sommige terrasoverkappingen lijken wel heel erg op een veranda en vice versa.

  De belangrijkste verschillen tussen een veranda en een terrasoverkapping:

  • een veranda is altijd dicht aan de zijkanten (door vaste glazen panelen of schuiframen). Een terrasoverkapping kan ook dichtgemaakt zijn door bijvoorbeeld een glazen schuifwand of neerlaatbare screens, maar het is geen must.
  • een terrasoverkapping is niet geïsoleerd en is dus geen echte uitbreiding van de binnenwoonruimte. Bij een veranda zijn het dak, het glas, de profielen geïsoleerd. Een veranda is dus een volwaardige uitbreiding van de bestaande woonruimte en kan dus ook perfect in de winter op die manier gebruikt worden.

  Soorten terrasoverkappingen

  Terrasoverkapping met dicht dak

  Wanneer je vooral op zoek bent naar een plek die permanent bescherming biedt tegen de regen, dan kan je kiezen voor een terrasoverkapping met een dicht dak. Daarbij heb je dan nog de keuze tussen een glazen dak of een dak in een dicht materiaal dat geen zonlicht doorlaat.

  Lamellendak

  Wil je graag schaduw op sommige momenten, maar mag de zon ook af en toe eens op je terras staan, dan is een lamellendak een goede keuze. Met de lamellen regel je heel precies de zoninval op je terras. Begint het te regenen? Geen probleem, lamellen dicht en je kan lekker droog verder genieten onder je terrasoverkapping.

  Terrasoverkapping met gesloten of open wanden

  Een terrasoverkapping kan je aan de zijkant volledig open laten. Wil je toch wat bescherming tegen wind of invallende zon langs de zijkant. Dan kan je opteren voor screens die je laat zaken. Het buitengevoel blijft optimaal, maar de vervelende wind is een pak minder wanneer de screens naar beneden zijn.

  Je kan ook kiezen voor een openschuifbare glaswand. Ideaal tegen wind, maar hij houdt uiteraard geen zonlicht tegen. Integendeel, door het glas kan het onder de terrasoverkapping wel opwarmen. Als je graag vroeg in de voorjaar of laat in het najaar nog van je terras geniet, is een glazen schuifwand absoluut the way to go. Met een laaghangend zonnetje is het in geen tijd lekker aangenaam onder je terrasoverkapping.

  terrasoverkapping vrijstaand of aan de woning

  In tegenstelling tot een veranda, die altijd aan de woning is gebouwd, kan je bij een terrasoverkapping kiezen of je gaat voor een montage tegen de woning of vrijstaand in de tuin. Waar je ook een terras in je tuin hebt, je kan er een terrasoverkapping over plaatsen.

  Voordelen terrasoverkapping in hout

  Een terrasoverkapping in hout heeft enkele voordelen tegenover bijvoorbeeld aluminium of PVC.

  Authentieke uitstraling

  Het is niet te ontkennen dat hout een heel natuurlijke en authentieke feel heeft. Het sluit aan bij diverse stijlen. Hout is dé way to go wanneer je voor een landelijke stijl gaat, maar ook bij een strakke moderne woning kan de warmte van het hout een mooie aanvulling zijn en het nodige evenwicht bieden.

  De warmte van hout is onovertroffen en past helemaal bij het buitengevoel dat je wil creëren met je terrasoverkapping in hout, of dat nu bij een moderne of eerder klassieke woning is.

  Heel wat mogelijkheden

  Een terrasoverkapping in hout die bovendien modern is?

  Hout biedt heel wat mogelijkheden. Het is makkelijk te bewerken en op het vlak van design kan je dus verschillende kanten uit. Maar, ook de kleur bepaal je volledig zelf.

  Voor alle budgetten

  Terrasoverkappingen zijn een flinke investering. Sowieso. Maar, doordat hout een relatief goedkoop materiaal is, ligt een terrasoverkapping ook binnen de mogelijkheden van mensen die een eerder beperkt budget hebben.

  Je hoeft dus geen enorme spaarrekening te hebben om te kunnen genieten van schaduw op je terras door een mooie terrasoverkapping.

  Nadelen van houten terrasoverkapping

  Levensduur niet zo lang als andere materialen

  Een houten terrasoverkapping mag dan wel wat minder zwaar doorwegen in de portemonnee, de levensduur is ook wel wat lager dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping in aluminium. Een houten terrasoverkapping is goed voor minstens 15 à 20 jaar plezier. Bij een aluminium overkapping is de levensduur makkelijk het dubbele.

  Heeft onderhoud nodig

  De levensduur van een houten terrasoverkapping hangt natuurlijk ook voor een groot stuk af van hoe je ze onderhoud. En dat is meteen ook een nadeel: een houten terrasoverkapping heeft onderhoud nodig. Ze is gedurende het hele jaar blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Je zal ze dus om de 2 jaar moeten schilderen of behandelen met olie om ze te beschermen.

  Prijs van houten terrasoverkapping

  We haalden al aan dat een houten terrasoverkapping doorgaans minder prijzig is dan de aluminium variant. De exacte prijs hangt natuurlijk af van diverse paramaters:

  • de oppervlakte van de terrasoverkapping
  • de gebruikte houtsoort
  • eventuele opties en extra’s

  Om een duidelijk beeld te krijgen van wat jouw terrasoverkapping in hout precies kost, vraag je best informatie bij meerdere aanbieders van terrasoverkappingen. 

  Om het vergelijken van de offertes makkelijker te maken, kan je via deze link in één beweging meerdere offertes tegelijk opvragen van aanbieders van terrasoverkappingen in jouw buurt. Helemaal gratis en vrijblijvend!

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *