Spring naar de inhoud
Home » Wespenval zelf maken? Makkelijk!

Wespenval zelf maken? Makkelijk!

  wespenval zelf maken

  Het is vast wel een heel herkenbaar gevoel: een gezellige BBQ die verstoord wordt door wespen. We hebben allemaal wel dat ene gezinslid, of die ene vriend met een panische angst voor een wespensteek. Misschien ben je dit zelf wel. Niets zou leuker zijn dan je gasten op hun gemak te kunnen stellen tijdens het eten. Een wespenval kan helpen! Maar wat doe je op een zomeravond wanneer de winkels al gesloten zijn en je geen wespenval meer kan kopen? Gelukkig is er een heel eenvoudige manier om zelf een wespenvanger te maken met lokstof. Er zijn echter wel een paar belangrijke aandachtspunten die we ook graag meegeven.

  Stappenplan: wespenval maken

  Zoek een geschikte PET-fles en bewerk ze

  Voor de wespenval zoek je best een fles waar een degelijke kromming in zit. Wanneer je die gevonden hebt, snijd je de fles net onder de kromming door. Vervolgens draai je dit gedeelte om. Je plaatst deze hangende “trechter” dan in de fles. Indien gewenst kan je het geheel vast maken met tape.

  Wanneer een wesp nu door het gat in de fles komt, zal ze er niet zo makkelijk meer uit geraken.

  Wat gebruik ik als lokstof voor de wespenval?

  Wespen worden aangetrokken tot suikers.

  Dus:

  • limonade
  • vruchtensap
  • cola
  • siroop

  Maar ook bier of stukjes fruit werken prima

  Wat gebeurt er met de wespen?

  Door de lokstof worden wespen verleid om in de val te vliegen. Eens ze erin zitten, kunnen ze er niet meer uit omdat ze niet meer naar boven kunnen vliegen. Vaak verdrinken ze dan ook in de zoete vloeistof in de wespenval. Op het einde van de dag kan je de wespen eruit vissen en gooi je ze idealiter op een composthoop of in de GFT-container.

  Waar plaats ik de wespenval?

  Het is zeer belangrijk op de wespenval verstandig te plaatsen. Je wil namelijk geen extra wespen aantrekken. Als je ze wil weghouden van de eettafel op je terras, plaats je de vanger best een vijf à tien meter van je tafel. Je plaatst ze ook best op borsthoogte, best niet gewoon op de grond. 

  wespenval zelf maken

  Belangrijke aandachtspunten

  Pas op voor bijen

  Het is heel belangrijk dat je goed oplet welke zwartgele gasten je probeert te vangen in je wespenval. Zo is het namelijk niet toegelaten om bijen te vangen in je tuin. Ze vormen namelijk een cruciale schakel in de biodiversiteit van je tuin en mogelijks zelfs heel je buurt. Probeer een bij dus altijd te redden uit je val. Je plaatst ze in eerste instantie ook best niet op een plaats waarvan je weet dat er veel bijen in de buurt zitten.

  Wat als ik te maken krijg met een wespenplaag?

  Indien je merkt dat je een abnormaal grote hoeveelheid wespen in je tuin hebt, neem je best contact op met een verdelger. Als je het wespennest al gevonden heb, kan het ook geen kwaad om meteen naar de brandweer te bellen. Zij zullen je naargelang de ernst van de situatie professioneel kunnen bijstaan. 

  1 reactie op “Wespenval zelf maken? Makkelijk!”

  1. Pingback: Schaduw creëren op terras: Hoe hou ik het leuk en gezellig? - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *