Spring naar de inhoud
Home » Terrasoverkapping lamellen of niet? Wij zijn alvast voorstandert

Terrasoverkapping lamellen of niet? Wij zijn alvast voorstandert

    Terrasoverkapping lamellen

    Een terrasoverkapping met lamellen. Doen, of niet? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van een lamellendak voor je overkapping. En uiteraard hebben we daarbij ook oog voor de prijs.

    Je kan via deze link makkelijk in één beweging meerdere aanbieders van lamellendaken in jouw regio aanschrijven. Je ontvangt dan meerdere offertes en info die je naast elkaar kan leggen.

    Waarom een terrasoverkapping

    Een terrasoverkapping is een meerwaarde voor je woning en vooral: het verlengt je tuin- en terrasseizoen aanzienlijk. Je hoeft niet meer bij elke druppel regen met je hele hebben en houden naar binnen te vluchten. Er zijn verschillende keuzes voor je dak: glas, kunststof, hout, dakpannen…

    Buiten zitten, ook op de heetste dagen

    Op de heetste dagen van de zomer wordt het soms ondraaglijk warm op het terras. Zeker wanneer je terras aan de zuidkant van je woning ligt moet je soms schuilen onder een parasol, of zelfs als dat niet helpt, even naar binnen gaan om de koelte op te zoeken.

    Een terrasoverkapping met een niet lichtdoorlatend dak (of met screens in het geval van een glazen dak) kan dan een makkelijke en gebruiksvriendelijke oplossing zijn. Rustig blijven genieten van je terras zonder dat je in de weer moet met parasols.

    Regen? Geen probleem!

    Hitte kan dus zeker een probleem zijn op het terras. We wonen echter in een land waar de regen ook weleens roet in het eten komt gooien. Ken je dat? Je zit met vrienden of familie gezellig te tafelen op het terras. Bij de eerste paar druppels denk je nog “dat waait wel over”. Maar, als snel worden de druppels dikker en talrijker. In allerijl moet je de tafel ontruimen en met je hele hebben en houwen naar binnen vluchten. Oh ja, en die tuinstoelkussens moeten ook nog binnen!

    Niet erg leuk dus.

    Wanneer je terras is voorzien van een overkapping blijft je rustig verder genieten en snuif je gewoon de geur van vers gevallen regen op. Niets aan de hand!

    Verleng je terrasseizoen met enkele maanden

    Wanneer je een terras zonder overkapping hebt, zal je niet zo snel buiten gaan zitten in november. Met een overkapping is dat prima te doen. Je zit uit de wind en je kan eventueel de kilte verdrijven met een terrasverwarmer of een terrashaard.

    Met een overkapping is het het hele jaar door terrasseizoen!

    Een properder huis

    Een praktisch voordeel dat we zelf aan den lijven ondervinden: het huis blijft schoner, ook wanneer er feestjes zijn.

    Komen er bij jou ook wel eens wat kinderen over de vloer tijdens feestjes? Die lopen natuurlijk graag in en uit de tuin. En dat is fantastisch, want ze amuseren zich rot. Het gevolg is wel dat de vloer van je woonkamer er al snel als een zandpad uitziet.

    Met een terrasoverkapping hoeft er niet meteen iemand in huis te zijn. Alleen jij om de hapjes of drankjes aan te vullen, of wanneer er iemand naar het toilet moet.

    Na het feestje hoef je enkel je terras op te ruimen en schoon te vegen. En je kan moe maar voldaan op de bank gaan zitten in een propere woonkamer.

    Terrasoverkapping lamellen heeft nog meer troeven

    Voor het dak van je terrasoverkapping kan je kiezen tussen glas, pvc, hout, dakpannen, … De keuze hangt voor een groot stuk af van de stijl van je woning, maar ook van wat je met je terrasoverkapping wil doen. Vaak is dat schaduw in de zomer, beschutting tegen regen in de tussenseizoenen, en dat allemaal terwijl er toch nog voldoende licht binnenkomt in de winter.

    In dat geval is een terrasoverkapping met lamellen in aluminium de beste keuze.

    Met een terrasoverkapping met lamellen geniet je van:

    • beschutting tegen zon
    • beschutting tegen regen

    Maar dat is niet alles er zijn extra voordelen

    Overtollige warmte laten ontsnappen

    Wanneer de wanden van je terrasoverkapping afgewerkt zijn met een glazen schuifwand (zoals bij ons het geval is), kan je bij overtollige warmte laten ontsnappen door de lamellen een klein stukje open te zetten.

    Dat is erg handig, want door het glas kan het op warmere dagen redelijk snel warm worden onder je overkapping. Aangezien warmte stijgt, is die meteen verdwenen wanneer je de lamellen een klein stukje open zet.

    Lichtinval is regelbaar

    Waar je bij een vaste dakconstructie vast zit aan alles of niets, heb je bij een lamellendak de volledige controle over de lichtinval.

    Je kan de lamellen zo draaien dat er volop zonlicht binnenvalt (interessant op de koudere dagen) of dat er niets doorkomt. Maar, je kan de lamellen ook zo richten dat er gedeeltelijk licht binnenvalt.

    En dat kan je gedurende de volledige dag aanpassen, helemaal naar je eigen wensen.

    Meer licht in woonkamer tijdens de winter

    Doordat je de lichtinval kan regelen, kan je er dus ook voor zorgen dat tijdens de donkere wintermaanden er toch voldoende lichtinval in je woning is door de lamellen van je terrasoverkapping volledig open te zetten.

    In dat geval is het uiteraard welk belangrijk om spullen die niet nat mogen worden binnen te zetten.

    Extra mogelijkheden en opties

    Afstandbediening

    De meeste (eigenlijk allemaal, denk ik) lamellendaken zijn voorzien van een elektrische bediening. Je opent of sluit de lamellen met een afstandbediening.

    Regensensor

    In sommige gevallen kan je ervoor kiezen om een regensensor te voorzien. Dit heeft als voordeel dat de lamellen automatisch sluiten wanneer het begint te regen. Dat is uiteraard ook zeer handig wanneer je niet thuis bent.

    Wijzelf hebben niet voor een regensensor gekozen, omdat we de lamellen standaard dicht laten. Enkel in de winter zetten we ze open om meer licht in huis te krijgen. We willen dan niet dat bij elke regendruppel de lamellen dicht gaan en het donker wordt in huis. We zorgen er tijdens de wintermaanden gewoon voor dat er geen spullen op het terras liggen die niet nat mogen worden. En als het echt hard regent, doen we de lamellen gewoon manueel dicht met de afstandbediening.

    Verlichting

    Bij bepaalde fabrikanten van lamellendaken kan je in één of meerdere lamellen led-verlichting laten voorzien.

    Lamellendak prijs en waar die van afhangt

    Wanneer je op het internet de prijs van een lamellendak opzoekt, komt je de meest uiteenlopende bedragen tegen. Van 5.000 euro tot 30.000 euro.

    En ze kloppen allemaal.

    Lamellendak prijs wordt bepaald door verschillende factoren:

    • de kwaliteit van de profielen
    • de afwerking
    • eventuele extra’s (regensensor, verlichting, …)
    • koop je een kant en klaar pakket of ga je in zee met een aannemer

    Offertes lammelendak vergelijken

    Omdat het quasi onmogelijk is om er een duidelijke prijs op te plakken, vraag je best vrijblijvend informatie en prijzen op. Vergelijken is de boodschap!

    Je kan via deze link makkelijk in één beweging meerdere aanbieders van lamellendaken in jouw regio aanschrijven. Je ontvangt dan meerdere offertes en info die je naast elkaar kan leggen.

    Volledig gratis en vrijblijvend.

    Doen! Succes!

    1 reactie op “Terrasoverkapping lamellen of niet? Wij zijn alvast voorstandert”

    1. Pingback: Is een lamellendak waterdicht? Ontdek onze ervaringen

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *