Spring naar de inhoud
Home » Pizzaoven bouwen voor buiten: stap voor stap handleiding

Pizzaoven bouwen voor buiten: stap voor stap handleiding

  pizzaoven bouwen

  De pizza’s die je afhaalt bij de pizzeria of in een restaurant eet, hebben meestal nét dat ietsje extra dat je thuis maar niet voor elkaar lijkt te krijgen. Ook al heb je al geëxperimenteerd met allerhande ingrediënten. Het geheim zit hem niet in de ingrediënten, maar in de houtgestookte oven. Zelf een pizzaoven bouwen in de tuin? Dat kan! Volg deze stap voor stap handleiding.

  Mensen hechten steeds meer waarde aan hun tuin. De coronacrisis heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Een vuurput voor kampvuurhapjes, de juiste tuinmeubelen, een mooi terras… Het zijn klassiekers. Maar, waarom geen pizzaoven? Heerlijk om van te genieten met het gezin, de familie of vrienden: pizza’s maken op het terras en een lekker drankje erbij!

  Een pizzaoven zelf bouwen is goed doenbaar. Het moeilijkste aan het bouwen van een pizzaoven de tijd dat je moet wachten tot alles droog of uitgehard is.

  De juiste plaats kiezen

  Bij de keuze van de plaats voor je pizzaoven zijn er twee hoofdzaken waar je rekening mee moet houden:

  • de hoge temperaturen
  • het gewicht van de constructie

  Afhankelijk van de constructie is het eerste punt makkelijk te tackelen. Door middel van isolatie kan je ervoor zorgen dat de buitenzijde koud aanvoelt. Maar, binnenin blijft het natuurlijk nog altijd een open vuur. Daarom lijkt het toch het beste idee om de oven op voldoende afstand van je woning, bomen of struiken te bouwen.

  Dan hebben we nog het tweede punt: het gewicht. Een echte pizzaoven is zwaar. We hebben het al snel over zo’n 1.000 kilo als we rekening houden met de fundering, het onderstel en de oven zelf. Hou daar dus rekening mee als je de plaats voor je pizzaoven gaat kiezen.

  Kiezen: volledig zelf maken of bouwpakket?

  Je hebt ruwweg twee mogelijkheden als je een pizzaoven wil bouwen in je tuin.

  Je kan hem helemaal zelf bouwen. Dit is de meest voordelige manier, tenminste als je weet wat je doet. Als je besluit om voor deze mogelijk te kiezen, volg je wel best een plan. Online vind je tal van plannen voor het bouwen van pizzaovens. Op die manier ga je op een meer doordachte manier te werk dan wanneer je zomaar uit de losse pols begint te bouwen.

  Een andere optie is om een bouwpakket voor een pizzaoven te kopen. Je moet hem ook nog volledig zelf in elkaar zetten, maar als je helemaal geen ervaring hebt met metselen of bouwen in het algemeen, is dit een heel pak makkelijker dan een pizzaoven bouwen from scratch. Daar staat dan wel weer tegenover dat een bouwpakket een aanzienlijk prijskaartje heeft. En het kan ook zijn dat je speciale machines nodig hebt om de oven te installeren.

  Giet een betonplaat

  Eens je de locatie in je tuin hebt bepaald, kan je starten met het gieten van een betonplaat die als fundering dienst zal doen.

  Een betonplaat gieten, doe je als volgt:

  • graaf een put van een 15-tal centimeter diep
  • plaats bekisting
  • leg een dun laagje grind
  • leggen van betonijzer (wapeningsnet) op het grind
  • stort het beton
  • egaliseer de laag

  De oppervlakte van de betonplaat hangt af van de grootte en de vorm van de pizzaoven. Wil je er nog een stukje aanrecht naast, hou daar dan in deze stap al rekening mee.

  Voor je naar de volgende stap over gaat, moet je wachten tot het beton volledig is uitgehard. Dat kan enkele dagen duren. Geef het voldoende tijd.

  Fundering bouwen

  Betonblokken zijn een prima basis voor een pizzaoven en ze zijn bovendien redelijk goedkoop. Ze zijn niet duur. Ze mogen dan wel sterk genoeg zijn, erg mooi zijn ze niet. Maar, dat kan je oplossen door er achteraf een tegel tegen te lijmen.

  Je bouwt een vierkanten constructie van ongeveer 1 meter hoog. De binnenkant kan je vullen met steen, zand of grind.

  Steunlaag klaarmaken

  Ook hier kan je weer kiezen hoe je te werk gaat. Je kan kiezen voor een houten of ijzeren frame. Dan plaats je een isolerende cementplaat, opnieuw betonijzers en daarop giet je de cementplaat verder. Net als de basislaag moet deze minstens een dag uitharden voor de volgende klus.

  De pizzaoven bouwen

  De volgende stappen hangen een beetje af van welke werkwijze je hebt gekozen. Als je aan de slag gaat met een zelfbouwpakket, dan volg je uiteraard de stappen in de gebruiksaanwijzing.

  In het andere geval zijn dit de stappen die je moet nemen:

  • Een basis van vuurvaste stenen maken
  • De buitenkant bouwen, bij voorkeur ook met vuurvaste stenen
  • Het aanbrengen van een isolatiedeken over de oven
  • Het vormen van de boog
  • Ruimte overlaten voor een schoorsteen

  Het is absoluut noodzakelijk om vuurvaste stenen te gebruiken in plaats van de typische rode bakstenen die voor metselwerk worden gebruikt. De eerste kunnen de extreme temperaturen in de oven aan en zullen niet barsten. Om de stenen te metselen gebruik je best vuurvaste klei of vuurvaste cement.

  De isolerende lagen zorgen ervoor dat de warmte binnenin de oven blijft en niet wordt afgevoerd naar de omgeving van de oven. Het zorgt er ook voor dat de buitenkant koel blijft. Aangenamer en veiliger!

  Zelfs als je geen vorm voor de hele constructie gebruikt, is het gebruik van een vorm voor de boog een slimme manier om de juiste vorm te krijgen en de stenen op hun plaats te houden totdat de mortelspecie uitgehard is.

  Een schoorsteen helpt om het vuur aan te wakkeren en de rook naar boven te leiden in plaats van naar de voorkant en in je gezicht. Je kan de schoorsteen met bakstenen maken of een kant-en-klare schoorsteen gebruiken.

  Langzaam laten wennen aan hitte

  Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat de binnenkant van de oven volledig droog is. Anders kunnen de bakstenen barsten als je het vuur een keertje flink opstookt.

  Je maakt eerst een klein vuurtje in de oven. Dat laat je enkele uren branden. Doe dat vier à vijf dagen na elkaar. Het lijkt tijdverlies, maar het is heel belangrijk. Het zal ervoor zorgen de isolerende lagen intact blijven, ook wanneer de over erg heet wordt.

  Onderhoud

  Het beste dat je kan doen om ervoor te zorgen dat er keer op keer lekkere pizza’s uit je pizzaoven blijven komen is hem na elk gebruik schoonmaken.

  Bij de start van elk seizoen is het ook aan te raden om hem grondig te inspecteren. Zit er toch nog vuil in? Zijn er mogelijk barsten ontstaan na het vriesweer in de winter?

  Tot slot

  Er komt heel wat hard werk kijken bij een pizzaoven bouwen. De voldoening is dan ook eens zo groot wanneer je de eerste pizza eruit haalt. En als de oven goed gebouwd is en je onderhoud hem op de juiste manier, dan zal je er jaren plezier van hebben. En nog een allerlaatste tip: beperk je niet tot pizza alleen! Je kan er heerlijke gerechten of brood in bakken.

  Smakelijk!

  1 reactie op “Pizzaoven bouwen voor buiten: stap voor stap handleiding”

  1. Pingback: Nadelen BBQ metselen en alternatieven - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *