Spring naar de inhoud
Home » Nadelen BBQ metselen en alternatieven

Nadelen BBQ metselen en alternatieven

  nadelen BBQ metselen

  Heerlijk barbecuen, wie houdt er niet van? Er zijn dan ook heel wat mensen die graag zelf een BBQ bouwen. Een belangrijk voordeel is dat je de BBQ helemaal kan maken volgens jouw wensen. Maar zijn er ook nadelen aan een BBQ metselen? Waarom? En wat zijn de alternatieven? We helpen je graag op weg.

  De nadelen van zelf BBQ metselen

  Je moet kunnen metselen

  Een van de eerste zaken waar veel mensen mee te maken krijgen is dat het metselen makkelijker lijkt dan het is. Je hoeft niet per se een professionele vakman in de bouw te zijn, maar een basiskennis en een minimale ervaring in metselen is toch meegenomen. Je wil toch immers dat jouw zelf gemetselde BBQ er mooi recht uitziet en netjes afgewerkt is.

  Je hebt de juiste materialen nodig

  In tegenstelling tot de aankoop van de kant-en klare barbecue, heb je bij een zelfbouwproject verschillende materialen nodig. In de eerste plaats hebben we het dan over vuurvaste stenen en cement, maar je zal ook een bakrooster nodig hebben. En als je de aanzuiging wil kunnen regelen, dan heb je ook daar nog kleppen en roostertjes voor nodig. Ook voor het verstellen van de hoogte van het bakrooster heb je het nodige materiaal nodig.

  Passend rooster vinden

  We haalden het net al aan. Je kan in het wilde weg beginnen metselen, maar het is uiteindelijk toch de bedoeling dat er een bakrooster op past. Je zal dus rekening moeten houden met de beschikbare bakrooster.

  Aanzuiging van lucht

  Bij een gemetselde BBQ wordt vaak niet nagedacht over de aanzuiging van de lucht. Als er al een luchtschacht wordt gemaakt, dan is die vaak niet regelbaar. Daardoor branden de kolen veel te hevig. Het gevolg? Snel opgebrande kolen en vlees dat zwart is aan de buitenkant en nog rauw binnenin.

  De BBQ is niet verplaatsbaar

  Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de eventuele struikelblokken waarmee je te maken kan krijgen tijdens het metselen van de BBQ. Ook tijdens het gebruik kan een zelf gebouwde barbecue wat minpunten hebben. Zo is de BBQ niet verplaatsbaar (hetzelfde geldt waneer je bijvoorbeeld bij zelf een pizzaoven bouwen).

  Op zich lijkt dat niet meteen een groot probleem. Waarom zou je immers je BBQ willen verplaatsen? Daar zijn nochtans enkele goede redenen voor te verzinnen. We geven er twee:

  • als je veel bezoekers hebt, is het misschien handig om de BBQ van je terras naar de tuin te verplaatsen
  • afhankelijk van waar de wind komt, is een andere plaatsing misschien aangewezen. Je wil immers niet heel de tijd rook aan tafel

  Neem veel ruimte in beslag

  Een gemetselde BBQ is nooit compact. Als je een groot terras en/of tuin hebt, is dat uiteraard helemaal geen probleem. Maar bedenk dat een robuuste constructie flink wat bruikbare ruimte inneemt op je terras.

  Alternatieven voor gemetselde BBQ

  Als je de nadelen van een BBQ metselen wil omzeilen, kan je altijd voor een kant-en-klare oplossing gaan. En ook daar heb je dan weer verschillende mogelijkheden. We zetten de meest populaire even op een rijtje.

  Klassieke houtskool-BBQ

  De klassieke houtskool BBQ zie je op de meeste terrassen terug. Je vindt ze in diverse vormen en formaten. Doorgaans is hij makkelijk verplaatsbaar. Het voordeel is dat je die typische rooksmaak krijgt die we associëren met BBQ en gezelligheid.

  Keramische BBQ op houtskool

  Een keramische BBQ (of Kamado) is next level barbecuen. Je stookt hem op zoals een klassieke BBQ op houtskool, maar door de keramische buitenwand heb je een pak meer mogelijkheden. Zo bak je ook probleemloos pizza’s op je BBQ. De meest bekende keramische BBQ is ongetwijfeld de Green Egg.

  Gas BBQ

  Een gas-BBQ is eveneens makkelijk verplaatsbaar én snel op temperatuur. Stressvrij barbecuen. De typische rooksmaak is evenwel afwezig. Maar, dat wil niet zeggen dat het niet lekker kan zijn, natuurlijk.

  Smoker

  Met een smoker kan je grillen én roken. Hier komt de rooksmaak helemaal tot zijn recht. Je kan overigens variëren in smaak door verschillende houtsoorten te gebruiken.

  Ofyr BBQ

  Wil je sfeer, gezelligheid en vooral heel veel stijl? Dan is een ofyr BBQ absoluut the way to go. Dit type barbecue bestaat uit een vuurschaal, doorgaans in Cortenstaal. Het is een high end product, en dat merk je ook aan de prijs. Daartegenover staat dat je het ook als een vuurschaal kan gebruiken voor kampvuurtjes in de herfst of de winter. Twee in één, dus!

  Conclusie

  Een BBQ metselen kan zeker als je enige ervaring hebt met metselen en er de juiste materialen voor in huis haalt. Sowieso begint alles met een goed doordacht plan en een goede research. Is het je toch allemaal te veel moeite en vind je het toch wel handig dat je BBQ verplaatsbaar is. Kies dan best een van bovenstaande alternatieven.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *