Spring naar de inhoud
Home » Tuinmeubelen schoonmaken met azijn: dos en dont’s

Tuinmeubelen schoonmaken met azijn: dos en dont’s

  tuinmeubelen schoonmaken met azijn

  De zon begint weer te schijnen en je verwacht stilaan de eerste gasten op je terras. Of je hebt zelf zin om heerlijk te verdwalen in een goed boek, in je favoriete ligzetel in je tuin. Je haalt je tuinmeubels weer van onder het stof uit en wil ze eens een goede beurt geven. Wil je je tuinmeubelen schoonmaken met azijn? Let dan wel even goed op, want het is niet altijd de beste keuze. Lees hieronder onze do’s en dont’s voor elke soort tuinmeubilair.

  Wat is azijn eigenlijk? 

  Azijn is eigenlijk een zuur dat wordt aangelengd met water. Onder de juiste omstandigheden en met de aanwezigheid van de juiste bacteriën, wordt alcohol omgezet tot azijnzuur. 

  Het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn

  We gebruiken allemaal azijn in de keuken. Bij het maken van een heerlijke dressing, bijvoorbeeld. Tegelijk gebruiken we ook azijn om schoon te maken. We gebruiken daarvoor specifiek schoonmaakazijn. Maar, wat is nu het verschilt tussen de azijn die we in onze maaltijden gebruiken en de schoonmaakazijn waarmee we aan het poetsen slaan?

  Azijn kan op twee manieren worden gemaakt: op natuurlijke wijze of op synthetische. Die eerste is de versie die we in onze gerechten gebruiken. Het is azijn die op natuurlijke wijze ontstaat wanneer er zich bij de productie van wijn azijnzuur vormt. Dit soort azijn is absoluut veilig voor consumptie. De synthetische is dat niet. Ze bevat veel meer azijnzuur. Niet om te eten, maar des te beter als schoonmaakmiddel!

  Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

  Hoe de tuinmeubelen schoonmaken?

  Om tuinmeubilair gemaakt uit kunststof schoon te maken, kan je meestal niet erg veel verkeerd doen. Je hebt dus geen dure of gespecialiseerde producten nodig. Belangrijk is dat je een zachte spons gebruikt en zeker geen schuurspons. Als sopje maak je een emmer met warm water, azijn en baksoda. Hiermee kan je normaal gezien het meubilair vlot schoonvegen. Hierna ga je er nog eens over met een schone doek. Normaal is je tuinmeubel nu terug spik en span. Kunststof tuinmeubelen schoonmaken met azijn? Geen probleem!

  Benodigdheden

  • Zachte spons
  • Schone doek
  • Emmer
  • Warm water
  • Azijn
  • Baksoda

  Houten en teak tuinmeubelen schoonmaken

  Hoe?

  Voor hout of teak meubilair moet je al een stuk voorzichtiger zijn. Begin absoluut niet met de hogedrukreiniger aan deze opdracht. Die kan namelijk permanente schade toebrengen aan je hout. Je zal groeven doen ontstaan in de nerven, waardoor er veel meer vuil in kan komen. Ook beschadig je de beschermlaag over het hout. 

  Hoe moet het dan wel? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Allereerst maak je een sopje van lauwwarm water met natuur- of groene zeep. Houten of teak tuinmeubelen schoonmaken met azijn is niet meteen een goed idee. Dit kan namelijk de beschermende laag over het hout beschadigen. Vervolgens schrob je met een zachte borstel over het hout zodat de zeep zijn ding kan doen. Hierna is het belangrijk om alles af te spoelen. Daarna wrijf je alles zo droog mogelijk met een doek. Dan laat je alles minstens vier uur lang opdrogen. Tot slot wrijf je het hout in met een speciale (teak)olie, met de richting van de nerven mee. 

  Benodigdheden

  • Emmer
  • Lauwwarm water
  • Natuur- of groene zeep
  • Zachte borstel
  • Schone doek
  • (Teak)olie

  Gevlochten tuinmeubels uit kunststof

  Hoe?

  Bij dit soort meubilair is het belangrijk om eerst eens lang te gaan met de kruimeldief. Een plumeau of vederborstel kan ook helpen. Hierdoor kan je al het losliggend vuil bij voorbaat al verwijderen. Hierna kan je weer aan de slag met je sopje van warm water, azijn en baksoda. Eventueel kan je een borstel gebruiken in plaats van een doek, omdat die toch nog beter tussen de vlechten door zal kunnen. Doe dit wel niet te ruw, anders kan je krassen maken. Tot slot droog je alles weer met een schone doek. 

  Benodigdheden

  • Zachte spons of zachte borstel
  • Schone doek
  • Emmer
  • Warm water
  • Azijn
  • Baksoda

  Gevlochten tuinmeubels uit rotan of riet

  Hoe?

  Hiervoor gebruik je best geen zeep of azijn. Je hebt namelijk te maken met veel gevoeliger materiaal. In een emmer met lauwwarm water voeg je een schep zout toe. Vervolgens borstel je al het vuil weg met het zoutwater. Hierna kan je alles best nog eens droogvegen.

  Benodigdheden

  • Emmer
  • Warm water
  • Zout
  • Borstel
  • Schone doek

  Metalen tuinmeubels

  Hoe?

  Om metalen tuinmeubels een grondige beurt te geven doorloop je ook meerdere stappen. Allereerst maak je het meubilair schoon met een spons, gedoopt in een sopje van lauwwarm water en milde allesreiniger. Hierna kan je alles droogvegen met een schone doek. Daarna doe je een beetje azijn op een nieuwe spons en ga je nog een over al het metaal. Tot slot ga je nog een met een doek over het geheel. Let wel op dat je de laatste doek en spons niet tussen de keukengerei doet belanden. Het kan namelijk wel een beetje minder fris ruiken.

  Waarom niet altijd azijn gebruiken?

  Hoewel azijn een spotgoedkoop natuurlijk product is dat bekend staat als wondermiddel, is het dus niet altijd de beste keuze. Door zijn hoge zuurtegraad is het niet steeds geschikt voor elk oppervlak. Zo kan het namelijk de beschermlaag die vaak over houten meubilair zit beschadigen. Verder kan het ook een zekere impact hebben op de natuur. Door zijn zure pH-waarde is het belangrijk dat azijn niet zomaar in de natuur terechtkomt. Het zou immers een negatief effect kunnen hebben op de biodiversiteit in je tuin. Kap dus zeker geen emmer met een soda-azijn-sopje uit in de plantenbakken!

  1 reactie op “Tuinmeubelen schoonmaken met azijn: dos en dont’s”

  1. Pingback: Hoe teak tuinmeubelen onderhouden - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *