Spring naar de inhoud
Home » Hoe teak tuinmeubelen onderhouden

Hoe teak tuinmeubelen onderhouden

  hoe teak tuinmeubelen onderhouden

  Teak tuinmeubilair is erg populair. Je vind het terug in heel wat tuinen, op heel wat terrassen. En daar zijn goede redenen voor. Het is een enorm sterk en weerbestendig materiaal. Met het juiste behandeling gaat het een leven lang mee. Je leest hier hoe je teak tuinmeubelen best kan onderhouden.

  Wat is teak?

  Teakhout is een honderd procent natuurlijk materiaal, afkomstig van de teakboom. Deze bomen die voornamelijk in het zuiden van Azië groeien kunnen wel veertig meter hoog worden. Het duurt echter zeer lang voor ze deze hoogte bereiken, want de boom groeit erg langzaam. En dat zorgt er net voor dat het hout zeer hard is en veel meer vetten en oliën bevatten dan vele andere houtsoorten. En dat maakt van teakhout een uitermate geschikte houtsoort voor buitengebruik.

  Voordelen van teak

  Teak is een zeer duurzame houtsoort die lang meegaat en weinig tot geen problemen ondervindt door vocht.

  • vochtbestendig
  • sterk
  • rottingsvrij
  • mooi en strakke uitstraling
  • passend bij elke stijl

  Nadelen van teak

  • aan de zware kant (een tafel in teak verplaats je niet zomaar eventjes)
  • je weet altijd waar het teakhout vandaan komt. Mogelijk komt het dus uit regio’s waar men het niet zo nauw neemt met ecologisch bosbeheer.

  Teak levensduur

  Teak gaat in principe zeer lang mee. Het kan redelijk goed tegen vocht, weer en wind. Het vraagt in principe niet heel veel onderhoud, maar met de juiste aanpak kan je de levensduur van teak nog flink verlengen.

  Teak is iets dat een leven lang meegaat.

  Teak tuinmeubelen onderhoud

  Beschermen tegen weer en wind

  Zoals al eerder gezegd kan teak wel wat hebben op het vlak van weersomstandigheden. Het zal dus niet zo snel stuk gaan en ook met verrotting zal je niet snel te maken krijgen. Waar je wel op moet letten, is het uitzicht van het hout. Als je wil dat jouw teak tuinmeubel er lang mooi blijft uitzien, dan zorg je er toch best voor dat je het beschermt.

  Je kan er ook voor kiezen om het hout niet te beschermen en het te laten vergrijzen. Dit kan in bepaalde stijlen erg mooi zijn. Het is een kwestie van smaak.

  Teak tuinmeubelen in de winter

  Je kan je teak tuinmeubilair prima buiten laten staan wanneer het wat slechter weer is. Als je echter de mogelijkheid hebt om het binnen te zetten in een garage, een schuur of een tuinhuis, raden we je toch aan om dat te doen. In de koude wintermaanden zal je toch niet meteen buiten eten en zal langer plezier beleven aan je tuinmeubelen.

  Als je geen plaats hebt om je tuinmeubelen te stockeren in de winter, kan je ze ook altijd op je terras laten staan en afdekken met plastic zeilen of speciaal daarvoor voorziene hoezen. Zorg er dan wel voor dat ze aan de onderzijde open zijn zodat er lucht aan kan. Mocht er dan toch wat water naar binnen zijn gekomen, kan dat ook weer makkelijk weer weg.

  Teakolie

  Wanneer je de warme kleur van het teakhout wil behouden, kan je ze behandelen met teakolie. Det tint wordt iets donkerder en het hout zal niet vergrijzen. De behandeling met teakolie zorgt voor een extra beschermlaag. Daarnaast krijgen vlekken minder kans op het hout. En dat is misschien wel een interessante eigenschap, zeker wanneer het gaat om een eettafel in teak.

  Teak schoonmaken

  Teak tuinmeubelen schoonmaken met groene zeep

  Groene zeep is een alleskunner in en rond het huis. Voor teak is het zelfs meer dan dat. Het is zowat hét beste middel om teak meubilair schoon te maken.

  Waarom groene zeep zo goed is om teak schoon te maken:

  • je verwijdert probleemloos vlekken op teakhout
  • het teakhout verkleurt niet
  • milieuvriendelijk
  • niet schadelijk voor huid tijdens het schoonmaken
  • goed ontvettend

  Teak tuinmeubelen schoonmaken met groene zeep, stappenplan:

  • zet een sopje klaar met lauw water en wat groene zeep (en eventueel wat soda)
  • maak de meubels goed nat met bijvoorbeeld een gieter, een emmer of een tuinslang
  • poets de meubelen met behulp van een zachte borstel en/of een spons (altijd met de nerf mee wrijven)
  • goed afspoelen
  • nadrogen met een zachte doek

  Teak schoonmaken met azijn?

  We horen weleens dat mensen hun tuinmeubelen schoonmaken met azijn. Hoewel azijn in veel gevallen inderdaad een prima schoonmaakmiddel is, is het niet meteen de beste keuze voor het schoonmaken van teak (of in het algemeen alle houten tuinmeubels).

  Teak hogedrukreiniger, niet doen!

  Een absolute no go is tuinmeubelen schoonmaken met de hogedrukreiniger. Je mag er dan wel vlotjes vuil en viezigheid mee verwijderen, je beschadigt er het hout mee.

  1 reactie op “Hoe teak tuinmeubelen onderhouden”

  1. Pingback: Tuinmeubelen schoonmaken met azijn: dos en dont’s - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *