Moderne en strakke terrasoverkappingen met fancy automatische lamellendaken zien we heel vaak. Daardoor vergeten we soms wel eens dat ook landelijke woningen een extra meerwaarde krijgen door een terrasoverkapping. Daarom focussen we in dit artikel even in op de mogelijkheden voor een terrasoverkapping in landelijke stijl.
Waarom een terrasoverkapping?
Laten we eerst eens even inzoomen op de vraag waarom je een terrasoverkapping zou overwegen. Er zijn namelijke wel wat situaties op te sommen waarbij een overkapping het (buiten)leven een pak aangenamer maakt.
Schaduw op de hete dagen
Op de heetste dagen van de zomer wordt het soms ondraaglijk warm op het terras. Zeker wanneer je terras aan de zuidkant van je woning ligt moet je soms schuilen onder een parasol, of zelfs als dat niet helpt, even naar binnen gaan om de koelte op te zoeken.
Een terrasoverkapping met een niet lichtdoorlatend dak (of met screens in het geval van een glazen dak) kan dan een makkelijke en gebruiksvriendelijke oplossing zijn. Rustig blijven genieten van je terras zonder dat je in de weer moet met parasols.
Regen is geen spelbreker
Hitte kan dus zeker een probleem zijn op het terras. We wonen echter in een land waar de regen ook weleens roet in het eten komt gooien. Ken je dat? Je zit met vrienden of familie gezellig te tafelen op het terras. Bij de eerste paar druppels denk je nog “dat waait wel over”. Maar, als snel worden de druppels dikker en talrijker. In allerijl moet je de tafel ontruimen en met je hele hebben en houwen naar binnen vluchten. Oh ja, en die tuinstoelkussens moeten ook nog binnen!
Niet erg leuk dus.
Wanneer je terras is voorzien van een overkapping blijft je rustig verder genieten en snuif je gewoon de geur van vers gevallen regen op. Niets aan de hand!
Ook in de tussenseizoenen is het leuk op het terras
Wanneer je een terras zonder overkapping hebt, zal je niet zo snel buiten gaan zitten in november. Met een overkapping is dat prima te doen. Je zit uit de wind en je kan eventueel de kilte verdrijven met een terrasverwarmer of een terrashaard.
Met een overkapping is het het hele jaar door terrasseizoen!
Leuke bijwerking: minder vuil in huis
Een praktisch voordeel dat we zelf aan den lijven ondervinden: het huis blijft schoner, ook wanneer er feestjes zijn.
Komen er bij jou ook wel eens wat kinderen over de vloer tijdens feestjes? Die lopen natuurlijk graag in en uit de tuin. En dat is fantastisch, want ze amuseren zich rot. Het gevolg is wel dat de vloer van je woonkamer er al snel als een zandpad uitziet.
Met een terrasoverkapping hoeft er niet meteen iemand in huis te zijn. Alleen jij om de hapjes of drankjes aan te vullen, of wanneer er iemand naar het toilet moet.
Na het feestje hoef je enkel je terras op te ruimen en schoon te vegen. En je kan moe maar voldaan op de bank gaan zitten in een propere woonkamer.
Plaatsing van terrasoverkapping
Je kan over elk terras een overkapping plaatsen. Ze hebben elk hun voor- en nadelen.
Aangebouwd tegen woning
De meeste terrasoverkappingen worden tegen de woning aangebouwd. Dat komt omdat de meeste terrassen aan de woning zijn gelegen.
Voordelen
- makkelijke rechtstreekse toegang vanuit de woning
- aan een kant beschut tegen wind en regen
- elektriciteit voor verlichting is eenvoudig te voorzien
Nadelen
- je bent afhankelijk van de plaats van je terras
Vrijstaande terrasoverkapping
We zien ook meer en meer vrijstaande terrasoverkappingen, zowel in de moderne als in meer landelijke stijl.
Voordelen
- je kiest de perfecte locatie in functie van de oriëntatie van je tuin
- het is een eyecatcher in je tuin
- je kan ze achterin plaatsen naast een zwembad of (zwem)vijver
Nadelen
- als je verlichting wil, moet je leidingen voorzien
- geen zijdelingse bescherming. Je moet al met screens of (glas)wanden werken
- je moet vanuit je woning een stuk door de tuin (niet ideaal bij regenweer)
Welke soorten terrasoverkappingen bestaan er
Constructie in hout
Hout is de vaakst voorkomende keuze voor een terrasoverkapping in landelijke stijl. Veelal zijn in een landelijke woning ook de ramen en deuren in hout, dus dit materiaal sluit daar het beste bij aan. Toch is kan ook een houten terrasoverkapping modern zijn.
Je kiest best voor duurzame soorten hout zoals hardhout of tropische houtsoorten. Deze zijn in aanschaf wat duurder. Daar staat tegenover dat je terrasoverkapping langer zal meegaan.
Welke houtsoort je ook kiest, zorg er altijd voor dat het hout goed is behandeld tegen houtrot en schimmels.
Hout heeft ook meteen als nadeel dat je het af en toe zal moeten behandelen (beitsen, schilderen of behandelen met houtolie).
Constructie in smeedijzer
Een andere optie is een constructie in smeedijzer. Deze constructie slanker dan een houten overkapping en vergt ook minder onderhoud.
Smeedijzer heeft ook als extra pluspunt dat je er heel sierlijke vormen mee kan maken.
Het nadeel van een smeedijzeren terrasoverkapping is dan weer dat er veel handwerk door een smid in kruipt. En handwerk heeft nu eenmaal (en volkomen terecht trouwens) een fiks kostenplaatje.
Aluminium kan ook in landelijke stijl
Veel mensen associëren aluminium met een strakke moderne stijl. Dat is niet helemaal onterecht, want met aluminium kan je inderdaad enorm strakke overkappingen en veranda’s maken.
De afgelopen jaren zijn echter de mogelijkheden in de afwerking van aluminium zo ver uitgebreid dat het materiaal ook perfect in een landelijke stijl ingepast kan worden.
Materialen voor dak terrasoverkapping landelijke stijl
Terrasoverkapping met glazen dak
Een glazen dak heeft enerzijds als voordeel dat er voldoende licht binnen kan. Dat is bij aangebouwde overkappingen een groot voordeel, vooral in de winter. Tijdens de winterperiode krijg je namelijk graag veel natuurlijk daglicht binnen via de ramen. Een niet-lichtdoorlatend dak van je overkapping kan dan wel wat licht tegenhouden.
In de zomer is een glazen dak dan weer snel te warm. Nu wordt zo’n dak doorgaans wel uitgevoerd in glas dat niet te veel warmte doorlaat, maar het zal toch nog wel redelijk sterk opwarmen.
Wanneer je voor een glazen dak kiest, ben je eigenlijk genoodzaakt om er screens bij te nemen die je op de warme dagen kan dichtdoen. Je wil immers wel wat schaduw op je terras.
PVC dak voor terrasoverkapping landelijke stijl
Een PVD dak laat minder licht en minder warmte door. Het is doorgaans een budgetvriendelijkere keuze dan glas.
Houten dak
Een houten dak laat geen licht door. Op het vlak van schaduw zit je dus al goed. De keerzijde is dat er in de donkerdere periodes van het jaar ook geen licht doorkomt, en dan wil je dat misschien net wel.
Terrasoverkapping met dakpannen
Hetzelfde geldt voor dakpannen.
Een terrasoverkapping met dakpannen sluit het meest aan bij een landelijke stijl. Je kan dezelfde dakpannen gebruiken als op je dak, zodat de terrasoverkapping helemaal één wordt met je woning.
Prijs terrasoverkapping landelijke stijl
De prijs van een terrasoverkapping hangt van verschillende factoren af:
- de afmetingen
- de materialen waaruit de constructie is opgebouwd
- het gebruikte materiaal voor het dak
- worden de zijden dichtgemaakt met glaswanden of screens?
- is er verwarming geïntegreerd?
- zit er ingebouwde verlichting in de overkapping?
- plaats je zelf of laat je de werken uitvoeren door een aannemer?
- zijn er screens op het dak geplaatst?
- zit er automatisatie in (regensensor, windsensor, …)?
Offertes terrasoverkappingen vergelijken
Het loont dus zeker om prijzen en aanbieders te vergelijken. Via deze link kan je in één beweging meerdere aanbieders en plaasters uit jouw regio contacteren om de prijzen en mogelijkheden te vergelijken. Volledig gratis en vrijblijvend. Doen dus!
Pingback: Terrasoverkapping in hout kan ook modern zijn - Buitenbende