Spring naar de inhoud
Home » Terrashaard hout, voor- en nadelen

Terrashaard hout, voor- en nadelen

    terrashaard hout

    We zijn fan van kampvuurtjes. Niets gezelliger dan met familie of vrienden rond het vuur te keuvelen bij een hapje en een drankje. Je kan natuurlijk een vuurkorf of een vuurschaal gebruiken, maar het kan ook iets stijlvoller. Bijvoorbeeld met een tuinhaard. Wat kies je voor je terrashaard: hout of gas? Er zijn verschillende voor- en nadelen aan elk soort buitenkachel.

    Vuurkorf en tuinhaard voor ultieme buitengevoel

    Met een tuinhaard, vuurkorf of vuurschaal tover je je terras of tuin instant om in een soort van buitenbar. Of je nu een tuinhaard op gas of op hout gebruikt, gezellig is het sowieso. Haal die heerlijke hapjes, zet een paar drankjes koud, bel wat vrienden op en verzamel rond het vuur. Plezier gegarandeerd!

    Terrashaard hout voordelen

    Wanneer je een tuinhaard op je terras of in je tuin wil plaatsen, dan heb je de keuze tussen twee brandstoffen: gas of hout. Ze hebben beide hun eigen voor- en nadelen. We zetten hier even enkele voordelen van een terrashaard op hout op een rijtje.

    Gezelligheid troef

    Het zit blijkbaar ingebakken in ons DNA dat we vuur gezellig vinden. Een houtvuur heeft nog nét dat tikkeltje meer dan een gasvlam.

    The real stuff

    Iedereen zal het erover eens zijn dat een houtkachel voor buiten echter aanvoelt dan een buitenkachel op gas. De gloeiende houtskool, de geur, het geknetter… Het hoort er allemaal bij. Wat ons betreft is een terrashaard op hout absoluut authentieker dan een gashaard. Het is the real stuff.

    Tuinhaard hout goedkoop

    Een terrashaard op hout is relatief budgetvriendelijk. Je vind ze al vanaf een 100 euro. Voor een gashaard leg je flink wat meer euro’s neer.

    Tuinhaard op hout nadelen

    Een houtgestookte tuinhaard heeft ook enkele minpuntjes. We zetten er enkele op een rijtje.

    Minder gebruiksvriendelijk dan gashaard

    Met een buitenkachel op hout heb je iets meer werk dan met een gaskachel. Het begint al met het vuur aansteken. Als je een goed vuurtje wil, moet je het aansteken volgens de regels van de kunst. Bij een tuinhaard op gas moet je enkel de kraan open zetten en het gas aansteken.

    Tijdens het branden moet je ook het vuur in de gaten houden en op tijd voorzien van vers hout. Als je dat niet doet, gaat het uit.

    Het doven is ook wat omslachtiger. Meestal laat je het vuur gewoon uitbranden tot al het hout in de kachel is opgebrand. Moet ze om een of andere reden toch helemaal gedoofd worden, dan moet je al gaan blussen met water of zand. En dat kan behoorlijk messy worden…

    Assen en ander vuil

    Een houtvuur geeft vuil: roet, stofdeeltjes, rondvliegende assen. En ook het brandhout is niet altijd even schoon. Denk maar aan stukjes schors of andere houtdeeltjes. Wanneer je in de tuin stookt, is dat natuurlijk minder een probleem. Maar om een mooi strak terras is dat voor sommigen een probleem.

    Hout stoken = Rook maken

    Onvermijdelijk bij een houtvuur is de rookontwikkeling. Als je goed droog hout gebruikt en stookt volgens de regels van de kunst zou de rook moeten meevallen, maar iets rook heb je toch altijd. Om rook in het gezicht te voorkomen zijn de meeste tuinhaarden op hout voorzien van een schouwpijp. Op die manier komt de rook vrij boven de hoofden van de aanwezigen. Maar toch zal de wind af en toe wat rook in iemands gezicht blazen. Sommigen gruwen ervan. De meeste mensen vinden dat dit er gewoon bijhoort.

    Materialen terrashaard

    Terrashaard gietijzer

    Een terrashaard in gietijzer heeft enkele belangrijke voordelen tegenover andere materialen voor je tuinhaard. Het gietijzer is niet alleen zeer stevig (en zal dus heel lang meegaan), door de goede geleiding van het materiaal zal je haard ook zeer snel een heerlijke warmte afgeven. En ook nadat je het vuur hebt laten doven zal de haard nog een hele poos warmte blijven uitstralen.

    Verder biedt een gietijzeren tuinhaard ook heel wat voordelen op het vlak van design. Het materiaal is zowat in elke gewenste vorm te gieten.

    Terrashaard Cortenstaal

    Corten staal heeft een heel typische uitstraling die heel wat designers heeft geïnspireerd. Een er zijn nu ook tuinhaarden in dit materiaal. Het is enorm sterk en corrosiebestendig en heeft helemaal geen last van extremere weersomstandigheden zoals sneeuw of ijzel.

    Het belangrijkste nadeel is dat de roestige kleur kan afgeven op tegels. Wil je een terrashaard in cortenstaal? Dan kan je er best voor zorgen dat je de kachel niet op je terras zet, maar in de tuin. Wil je ze toch absoluut op het terras? Plaat er dan een metalen plaat onder zodat je tegels beschermd blijven.

    Tuinhaard roestvrij staal

    RVS heeft minder goede warmtegeleidende eigenschappen dan gietijzer. Daar staat dan wel weer tegenover dat je buitenkachel bestand is tegen weer en wind, zonder dat ze zal beginnen doorroesten.

    Aandachtspunten houthaard voor buiten

    Terrashaard met aslade

    Zoals reeds aangegeven produceert een buitenkachel met hout ook assen. Het is daarom ook belangrijk dat je een terrashaard met aslade aanschaft. Op die manier kan je makkelijk en schoon de assen afvoeren.

    Tuinhaard met deurtje

    Jet hebt tuinhaarden die volledig open zijn aan de voorzijde, net zoals een open haard. Maar je kan ook kiezen voor een tuinhaard met een deurtje. Eigenlijk heb je dan eerder een soort van kachel. Kies wel zeker voor een haard met een glazen deurtje. Je wil immers blijven genieten van het prachtige vlammenspel.

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *