Spring naar de inhoud
Home » Terrashaard gas, de voor- en nadelen

Terrashaard gas, de voor- en nadelen

  Terrashaard gas

  Vuur en verwarming op je terras, het is heerlijk om ’s avonds wat langer te kunnen blijven zitten. En ook in de wat koudere maanden is het enorm gezellig en mag het iets meer zijn dan een kampvuur in een vuurschaal of een vuurkorf? Eerst is er de keuze van de brandstof voor je terrashaard: gas of hout. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen. Wat jij kiest hangt helemaal af van wat je wil.

  Voordelen terrashaard op gas

  Een terrashaard op gas heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een houtgestookte tuinhaard. We zetten ze even op een rijtje. Vooral als je houdt van comfort en gemak is een terrashaard op gas wellicht de beste keuze.

  Eenvoudig in gebruik

  Het gebruiksgemak is wellicht een van de belangrijkste voordelen van een terrashaard op gas. Je hebt enkel een volle gasfles nodig.

  Je hoeft niet in de weer met aanmaakblokjes, houtjes om het vuur aan te maken.

  Eens de gashaard brandt, hoef je er ook niet meer naar om te kijken. In tegenstelling tot een haard op hout hoef je bij een tuinhaard op gas het vuur niet gaande te houden. Zolang de gaskraan open staat, blijft het vuur branden.

  Makkelijk te doven

  Wanneer het feestje is afgelopen doe je je gasgestookte terrashaard ook gewoon uit door de kraan van de gasfles dicht te draaien. Een houtvuur daarentegen moet je laten uitbranden tot het hout op is. En als het echt meteen gedoofd moet worden, moet je het blussen met water of zand. Dat is niet alleen onveilig, maar veroorzaakt ook wel wat vuiligheid.

  Schone terrasverwarming

  Een terrasverwarming op gas is ook redelijk schoon. Zo heb je geen last van rook die door de wind in de aanwezigen hun gezicht wordt geblazen. Verder heb je geen last van rondvliegende assen of stukjes verkoold hout die rond de terrashaard op de grond vallen.

  En zoals we net al aanhaalden is het doven van een gashaard op je terras ook een makkie.

  Nadelen tuinhaard op gas

  Hoewel een vuurhaard buiten op gas niets dan voordelen lijkt te hebben, zijn er toch een aantal redenen waarom mensen toch liever voor een houtgestookte haard kiezen.

  Minder authentiek dan tuinhaard hout

  Een gasvuur is sowieso minder authentiek dan een houtvuur.

  Heb je voor je buitenhaard liefst dat typische kampvuurgevoel? Vind je het net gezellig dat je af en toe een blokje hout in het vuur moet gooien om het vuur aan de gang te houden? Stoort die rookgeur je niet? Meer nog, vind je dat dit net het buitengevoel af maakt? Dan is een gashaard misschien niets voor jou en kies je wellicht beter voor een houtgestookte terrashaard.

  Doorgaans prijziger dan terrashaard op hout

  Er is ook een minder prozaïsche reden waarom mensen een gashaard op gas toch maar liever links laten liggen. Ze zijn namelijk doorgaans wel wat duurder dan een een haard op hout. Daar staat dan weer tegenover dat een gashaard goedkoper is in gebruikt. Toch wanneer je gedroogd hout moet kopen.

  Buitenhaard op gas kiezen

  Wanneer een een terrashaard op gas gaat kiezen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  Beschikbaar budget

  Eerst moet je voor jezelf uitmaken hoeveel je wil spenderen aan je tuinhaard. Want zoals we net al lieten vallen: een terrashaard op gas is over het algemeen duurder dan een houthaard. En binnen de gashaarden heb je ook nog verschillende prijsklassen. Een design tuinhaard is uiteraard een flink pak duurder dan een eenvoudig model. Daarnaast speelt ook het materiaal van de terrashaard een grote rol. Zo is hangt er aan een terrashaard in roestvrij staal een veel hoger prijskaartje dan aan een cortenstaal terrashaard.

  Een geschikte plaats

  De plaats waar je je terrashaard wil plaatsen, speelt mogelijk ook mee in je keuze. Heb je een beperkte ruimte, dan zal het aantal mogelijkheden mogelijk ook kleiner worden. In dat geval ga je best op zoek naar een eerder compacte terrashaard op gas.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *