Spring naar de inhoud
Home » Buiten film kijken. Al gedacht aan een bioscoop in de tuin?

Buiten film kijken. Al gedacht aan een bioscoop in de tuin?

  bioscoop in de tuin

  We zijn fan van onze tuin, maar een goede film kan er ook altijd wel in! Maar, als het mooi weer is, vinden we het toch zonde om binnen op de bank voor de televisie te kruipen. Waarom niet het ene aan het andere koppelen en een tof filmavondje in de tuin organiseren? Wat heb je zoal nodig om buiten film te kijken? We zetten het even op een rijtje.

  Beamer

  We gaan ervan uit dat je echt het bioscoopgevoel wilt, en dus niet gewoon je televisie in de tuin zet. Je hebt in dat geval een beamer nodig. Wil je een beamer kopen om als buitencinema te gebruiken? In principe kan je elke beamer buiten gebruiken, maar er zijn toch een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt als je een goed resultaat wilt. 

  Resolutie

  Films zijn doorgaans in zeer hoge kwaliteit opgenomen. Het zou dan ook zonde zijn om ze te vertonen met een zeer slecht beeld. Dat absolute minimumresolutie om van films te genieten is 1080p. Maar, het is eigenlijk slimmer om iets meer uit te geven en meteen voor een 4K UHD te gaan. De meerinvestering is niet zo heel groot, maar het verschil in beeldkwaliteit is enorm.

  Lichtopbrengst

  Naast beeldresolutie met de beamer ook voldoende licht produceren. Zeker wanneer je hem wil gebruiken wanneer het nog niet donker is. ‘s Avonds en ‘s nachts kan een beamer van 2.000 à 3.000 lumen volstaan. Wil je hem echter ook kunnen gebruiken in de namiddag voor bijvoorbeeld een filmnamiddag voor de kids? Dan investeer je best in een toestel dat 5.000 lumen produceert. En zelfs bij deze laatste is het nog altijd essentieel dat je voldoende schaduw voorziet op je scherm. Anders zal het beeld onduidelijk zijn.

  Beamer voor buiten kopen

  Bekijk hier een selectie van enkele beamers die geschikt zijn voor buiten.

  Projectiescherm

  Je moet je beeld natuurlijk ergens op kunnen projecteren. We haalden het al aan, zorg ervoor dat de plaats waar je je projectiescherm voorziet voldoende schaduw heeft. Want ook al heb je de krachtigste projector, op een projectiescherm dat in de volle zon staat zal je niet veel kunnen zien.

  Staand of hangend scherm

  De meeste die een bioscoop in de tuin maken gebruiken een verplaatsbaar vloerscherm. Een van de belangrijkste voordelen hebben we daarmee meteen benoemd: het is verplaatsbaar. Als je een goede plek hebt om een scherm te hangen, zoals bijvoorbeeld een muur of een boom, dan kan je kiezen voor een hangend scherm. Wil je meer vrijheid, dan is een staand vloerscherm interessanter.

  Projectieverf

  Een andere optie is het gebruik van projectieverf. Als je een leuk schaduwrijk tuinmuurtje hebt dan kan je die perfect gebruiken om films op te projecteren. Let er wel op dat het een egale muur is. Metselwerk of een heel groffe structuur kunnen storend werken. Voor een optimaal resultaat schilder je de muur best met speciale projectieverf. Deze zorgt voor een groter contrast een beter algemeen beeld.

  Bronapparaat

  De film die je gaat projecteren, moet natuurlijk ergens vandaan komen:

  • een DVD-speler
  • een streaming apparaat, zoals een Apple TV of een Google Chromecast (hierop kan je dan films stream van bijvoorbeeld Netflix)
  • een laptop
  • een gameconsole met DVD-station

  Geluidsinstallatie

  Voor een optimale geluidskwaliteit gebruik je best externe speakers. Je kan daarvoor via HDMI een homecinemasysteem aan de beamer koppelen. Om gedoe met kabels te vermijden, kies je echter best voor één of meer draadloze speakers. Deze kan je dan ook dicht bij de kijkers plaatsen, zodat je het volume laag kan houden. Je wil immers nog vrienden blijven met de buren. 

  Zo de bioscoop in de tuin staat er.

  En dan nu: een borrelnootje, een biertje… en het belangrijkste: goed gezelschap!

  Veel plezier!

  1 reactie op “Buiten film kijken. Al gedacht aan een bioscoop in de tuin?”

  1. Pingback: Een projector voor buiten? Hierop moet je letten - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *