Spring naar de inhoud
Home » Ik wil een zwemvijver aanleggen

Ik wil een zwemvijver aanleggen

    Zwemvijver aanleggen

    Weet je wat me enorm cool lijkt? Een eigen natuurlijke zwemvijver in de tuin! Daarom ben ik alvast wat beginnen researchen naar wat er zoal komt kijken bij een zwemvijver aanleggen. De prijs natuurlijk, maar ook wat zijn de aandachtspunten? Waarop moet je letten? Is een doe het zelf zwemvijver een optie? Veel vragen! Laten we wat antwoorden op een rijtje zetten.

    Wat is een zwemvijver (en wat niet)?

    Laten we bij het begin beginnen. Wat is een zwemvijver nu precies en welke factoren zorgen ervoor dat het dan weer geen zwemvijver is?

    Soorten zwemvijvers

    Ruwweg onderscheiden we vijf verschillende soorten zwemvijvers.

    de natuurlijke zwemvijver, volledig zonder techniek

    De 100% natuurlijke zwemvijver gebruikt geen techniek. Geen pompen, geen verwarming. Hij leunt nog het dichtste aan bij een gewone tuinvijver, maar dan wel met specifieke planten voor de zuivering van het water.

    Zwemvijver met minimum aan techniek

    De volgende stap is een zwemvijver die volledig natuurlijk is, maar waarbij bijvoorbeeld wel een toestel wordt gebruikt om het wateroppervlak schoon te maken.

    Zwemvijver met mechanische doorstroming

    Bij een zwemvijver met mechanische doorstroming zorgt een pomp ervoor dat het water door de waterzuivering (die uit planten bestaat) wordt gepompt. Op die manier is er een actieve zuivering van het water. 

    zwemvijver met veel techniek

    Dan heb je nog zwemvijver waarbij het water gepompt wordt door de waterzuivering (planten). Die waterzuivering bevindt zich in veel gevallen niet in de vijver zelf.

    een natuurlijk zwembad

    Een natuurlijk zwembad verschilt in uiterlijk niets van een gewoon zwembad. Het verschil zit hem in hoe het water wordt gezuiverd. Bij een zwembad gebeurt dat met filters en chemicaliën. In een natuurlijk zwembad staan planten in voor de zuivering van het water.

    De juiste plaats voor je zwemvijver

    De meeste mensen kiezen ervoor om de zwemvijver dicht bij het terras aan te leggen. Dat is voor je zwempartij natuurlijk het meest praktisch. Daarnaast is een zwemvijver ook een blikvanger van formaat. Je zwemvijver is dus niet alleen een groot plezier om in te plonsen, hij voegt ook heel wat gezelligheid toe aan je terras en je tuin. Het zou zonde zijn om hem ergens in een hoekje weg te stoppen.

    Omdat een zwemvijver doorgaans niet verwarmd wordt, wil je natuurlijk genieten van een natuurlijke opwarming. Zorg er daarom voor dat je zwemvijver maximaal de zonnewarmte kan opvangen. De planten in de zwemvijver houden doorgaans ook van veel zon.

    Hoe zit het met de waterkwaliteit van je zwemvijver?

    Een zwemvijver heeft geen filter en vaak ook geen pomp. Je zult dus volledig moeten vertrouwen op de kracht van de natuur. De planten en micro-organismen in het water houden de waterkwaliteit in evenwicht.

    Daarom is het belangrijk dat minstens de helft van de totale oppervlakte van je zwemvijver bestaat uit planten.  

    Het beste is om aan de natuurlijke gang van zaken zo weinig mogelijk te doen. Sterke pompen of schoonmaaktoestellen kunnen mogelijk zelf de micro-organismen kapotmaken.

    Welke planten in de zwemvijver?

    In een zwemvijver zien we verschillende dieptes die elke hun eigen beplanting krijgen.

    Planten voor het ondiepe gedeelte

    Het minst diepe deel is de moeraszone. Dat vormt het randgebied, waar bijvoorbeeld waterboterbloemen, lissen en citroenmunt groeien. De aansluitende rietzone zorgt voor de opname van voedingsstoffen. Hier worden bijvoorbeeld riet, lisdodde, waterweegbree of bies geplant. Die zorgen voor betere levenskansen voor de micro-organismen in de voedingsbodem. Riet en lisdodde hebben wel een sterke uitbreidingsdrang.

    Planten voor het diepere deel

    Typische vijverplanten van de diepwaterzone naast de waterlelie zijn de veenwortel of de watergentiaan. Daarbij leven de oeverplanten schaduw en verhinderen ze zo een overmatige opwarming van de vijver. De onderwaterplanten zijn als “groene long” verantwoordelijk voor de zuurstofproductie en dienen ineens als concurrent voor algen.

    Zwemvijver onderhouden

    In tegenstelling tot een zwembad, dat flink wat onderhoud vraagt, heeft een zwemvijver zo goed als geen onderhoud nodig. 

    De natuur zorgt voor het onderhoud! Het water wordt gezuiverd en gefilterd door waterplanten en poreuze gesteenten zoals lavasteen. Jij hoeft dus niet te investeren in allerhande dure chemische producten! Dat betekent meteen ook dat je geen last meer zult hebben van prikkende ogen, allergieën of een geïrriteerde huid. 

    Het enige onderhoud bij een zwemvijver waar jij rekening mee moet houden, is vrij beperkt:

    • Snoei je filterplanten een keer per jaar.
    • Laat eventueel een bio stofzuiger je bodem proper houden. Jij hoeft alleen maar op de ‘aan’-knop te duwen.
    • Installeer een collector met circulatiepomp. Dat is wettelijk verplicht! De circulatiepomp, die zich in een aparte put buiten de vijver moet bevinden, zorgt voor een goede circulatie tussen het filtergedeelte en het zwemgedeelte.

    Hoeveel kost een zwemvijver aanleggen?

    Hoeveel kost een zwemvijver? En is een zwemvijver even duur als een zwembad?

    Hoewel de kostprijs van een zwemvijver aanleggen niet te onderschatten is, is een zwembad nog altijd duurder. 

    Een gemiddeld zwembad heb je voor een bedrag pakweg tussen de 30.000 en 50.000 euro. De aanleg van een zwemvijver zit tussen de 25.000 en 40.000 euro.

    Via onderstaand formulier kan je een prijs op maat laten maken bij verschillende aanbieders van zwemvijvers in jouw buurt. Gratis en vrijblijvend!

    2 reacties op “Ik wil een zwemvijver aanleggen”

    1. Goed om te weten hoe je een zwemvijver onderhoud en hoe je zoiets aanlegt. Je hebt inderdaad minder onderhoudsproducten als voor een zwembad nodig. Wel lijkt het me lastiger om aan te leggen en heb je ook de juiste planten nodig. Ik ga het overwegen, dankjewel voor de info in ieder geval!

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *