Spring naar de inhoud
Home » Wat eet een egel?

Wat eet een egel?

  wat eet een egel

  Weet je wat heel erg gezellig is? Dat je ’s avonds op je terras met de kat op je schoot zit te mijmeren over de afgelopen dag en dat je plots gerammel achter je hoort. Het voerbakje van de kat. Huh? Wat? Blijkbaar lust een egel erg graag kattenbrokken. Maar wat eet een egel echt?

  Er is weinig dat kan tippen aan de betovering van een zwoele avond, waarop je rustig op je terras zit, omringd door de stilte van de schemering en met je trouwe viervoeter op je schoot. Terwijl je mijmert over de gebeurtenissen van de dag, zorgt de kalme atmosfeer voor een moment van kostbare introspectie. Plotseling wordt deze contemplatieve sfeer doorbroken door een zacht gerammel achter je. Je ogen worden naar het bronpunt van het geluid getrokken – het voerbakje van je geliefde kat. Verwarring en nieuwsgierigheid wisselen elkaar af. Wat is er gaande? Tot je verbazing onthult de situatie dat niet alleen je harige metgezel van kattenbrokken houdt, maar ook een nieuwkomer in je avondlijke tafereel: een egel. Een ondeugende, stekelige bezoeker die een onverwachte draai aan je avond geeft. Hierdoor rijst de vraag: wat is eigenlijk het voedsel van een egel?

  Wat eet een egel in de wilde natuur?

  In de natuur eten egels natuurlijk geen katenbrokken. Wat eet een egel dan wel? Kevers, larven van insecten, rupsen staan dan weer wel op het menu. Helaas zorgen de steeds warmer wordende zomers ervoor dat ze vaak niet voldoende eten kunnen vinden. En daar kunnen wij als grote dierenvrienden dan weer mee helpen.

  Een Helpende Hand voor de Egels

  Wanneer je besluit om egels in je tuin te verwelkomen en te voeden, is het van cruciaal belang om voedsel te bieden dat nauw aansluit bij hun natuurlijke dieet. Door hen te helpen, kunnen we bijdragen aan hun overleving en welzijn.

  Wat je wel kunt doen:

  1. Muesli: Een mengsel van granen, noten en zaden kan een smakelijke traktatie zijn voor onze stekelige vrienden.
  2. Gedroogde Meelwormen: Deze kleine lekkernijen zijn rijk aan eiwitten en imiteren het soort prooi dat egels in de natuur zouden vangen.
  3. Spekrandjes: Een traktatie die niet alleen smakelijk is, maar ook een energieboost biedt.
  4. Rauw Ei: Een bron van essentiële voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan het welzijn van de egel.
  5. Egelvoer uit de Winkel: Speciaal samengesteld egelvoer kan een handige en voedzame optie zijn.

  Wat je beter kunt vermijden:

  1. Melk: Hoewel het een stereotype beeld is om een schoteltje melk voor een egel te zetten, is dit geen geschikte optie. Egels zijn vaak lactose-intolerant en melk kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
  2. Brood: Hoewel brood een alledaags voedsel lijkt, biedt het weinig voedingswaarde voor egels en kan het hun dieet uit balans brengen.

  Het avondmaal van onze kat is alvast niet veilig voor onze stekelige tuinbewoners.

  Egels naar je tuin lokken

  Egels in de tuin zijn natuurlijk erg gezellig. Eten voorzien, zodat er meer egels komen is een van de mogelijkheden op meer egels naar je tuin te lokken.

  Aandachtspunten:

  • voorzie een makkelijke in- en uitgang in je tuin
  • zorg voor beschutting
  • gebruik geen pesticiden of andere chemische producten in je tuin
  • laat je robotmaaier niet ’s nachts het gras maaien (of gebruik een robotmaaier die veilig is voor egels).

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *