Spring naar de inhoud
Home » heb ik voor Veranda bouwen vergunning nodig?

heb ik voor Veranda bouwen vergunning nodig?

    veranda bouwen vergunning

    Wil jij een veranda bouwen en je vraagt je af of je een vergunning nodig hebt. Good luck! Het is niet eenvoudig om de regelgeving rond veranda’s goed te begrijpen, in Vlaanderen en Nederland. Het is een klassiek verhaal van meer uitzonderingen dan regels. Ook zijn die regels niet altijd even duidelijk geformuleerd. Bovendien is er dan ook nog eens een heel verschil tussen de regelgeving tussen Vlaanderen en Nederland. Tast jij ook in het duister over wat er nu mag en wat niet? Graag proberen we voor jou duidelijkheid te scheppen. Zo kan jij met een gerust hart beginnen met de realisatie van jouw droomveranda. 

    Hoe zit het in Vlaanderen?

    Eén woord: ingewikkeld. Toch proberen wij voor jou het een en ander op te helderen. Op de vraag of je bij het plaatsen van een veranda een vergunning nodig hebt is het antwoord eenvoudig. Namelijk, ja, dat moet. Maar, omdat de lijst met uitzonderingen zo groot is, gaan er in realiteit meer aanvragen geen vergunning nodig hebben dan wél.

    Er geldt vaak dan wel een meldingsplicht. Hieronder lijsten we voor je even op onder welke voorwaarden je in plaats van een toelating enkel een melding moet maken. Let dus wel dat je echt aan alle voorwaarden moet voldoen.

    • Je mag in totaal niet meer dan 40m2 aan aangebouwde bijgebouwen hebben aan je woning. Dit geldt dus voor een veranda, maar zou dus ook voor een tuinhuis of bijkeuken kunnen gelden.
    • Het bijgebouw is niet hoger dan 4 meter.
    • Het mag de functie van de woning niet wijzigen. Deze regel klinkt vrij bizar. Wat ze hiermee bedoelen is dat je woning niet plots voor iets anders mag dienen. Als je veranda ervoor zorgt dat je plots een restaurant wordt, moet dit via een vergunning.
    • In een zijtuin moet je minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven.
    • Indien je bijgebouw tegen een ander bijgebouw grenst, mogen ze wél tot tegen de perceelsgrens gaan zonder een vergunning aan te vragen. In dit geval volstaat dus een melding. De bouwdiepte van het nieuwe bijgebouw mag die van het aangrenzende gebouw wel niet overschrijden. Ook de scheidingsmuur mag niet worden gewijzigd. 

    Moet ik een architect inschakelen voor een veranda?

    Wanneer je een veranda gaat bouwen, hoef je geen architect in te schakelen. Tenminste, als die voldoet aan volgende voorwaarden:

    • totale oppervlakte is maximaal 40 vierkante meter
    • 75% van de constructie bestaat uit glas

    Heb je een vergunning nodig voor een veranda?

    Voor constructies kleiner dan 40 vierkante meter hoeft geen vergunning te worden aangevraagd. Een melding volstaat. Toch steek je best je licht op bij de Dienst Stedenbouw in jouw gemeente. Zo ben je absoluut zeker.

    Heb ik een vergunning nodig om een veranda te bouwen in Nederland?

    In Nederland werkt de redenering anders. Daar mag je ervan uitgaan dat het mag, tenzij je niet aan bepaalde regels voldoet. Ook is de medewerking van een architect niet per se verplicht. In Nederland gelden er dan weer wel veel vaker gemeentelijke uitzonderingen dan in Vlaanderen. Uiteraard zijn dan ook de specifieke regels of je een vergunning nodig hebt om een veranda te plaatsen anders. 

    Enkele algemene regels in Nederland

    In tegenstelling tot Vlaanderen, mag je in Nederland maar 30m2 aan bijbebouwing bijzetten zonder vergunning. In Vlaanderen is dit 40m2. Ook zijn  er in Nederland geen algemene regels die zeggen dat je een vergunning nodig hebt om tegen de perceelsgrens te mogen zitten. Toch zijn er wel bepaalde restricties wat je al dan niet mag doen zonder vergunning als je dicht zit bij die grens. Voor de rest gaan de regels in Nederland vooral een onderscheid maken wanneer je binnen de 2,5 meter van je huis bouwt, of verder van je huis. 

    Binnen de 2,5 meter van je huis 

    Je hebt binnen de 2,5 meter van je huis een vergunning nodig om een veranda te bouwen als een van de volgende drie zaken van toepassing is.

    • Je veranda hoger is dan je huis of aanbouw
    • Je hoger dan 4 meter boven de grond komt
    • Je 30cm boven je eerste verdieping uitkomt

    Verder dan 2,5 meter van je huis

    Hier gelden dan weer andere regels. Als je een van de volgende zaken van toepassing is, heb je een vergunning nodig

    • Vanaf je hoger dan 3 meter gaat
    • Je overkapping meer dan de helft van je achtertuin inneemt
    • Je meer dan 30m2 van je tuin gebruikt voor allerhande bijbewouwingen
    • Je meer dan 10m2 aan bijbebouwingen hebt op minder dan 1 meter van de perceelgrens hebt

    Wat zijn de regels omtrent de perceelsgrens?

    Indien je bouwt tegen de perceelsgrens, mag je niet hoger dan 2 meter gaan zonder vergunning. Het kan goed zijn dat je veranda hieronder valt als je in een rijhuis woont, dus let hier goed mee op. 

    Verschilt de aanpak van gemeente tot gemeente?

    Ja, in Nederland kan die vrij tot zeer veel verschillen van gemeente tot gemeente. In Vlaanderen is dit een heel pak minder. Daar heb je trouwens ook altijd een architect betrokken, waardoor die jou ook steeds zal informeren over de gemeentelijke normen. In Nederland hoeft dit niet, dus daar laat je je toch best op eigen initiatief goed informeren. Indien je de regelgeving niet volgt, loop je veel risico’s. Als de gemeente controle uitvoert en je betrapt, kunnen ze je verplichten om je bijgebouw af te breken. Dit kan veel kostelijker uitdraaien dan het vaak gratis advies van de plaatsers van veranda’s. Vraag ze dus zeker om hun advies.

    Conclusie

    Heb je voor het bouwen van een veranda een vergunning nodig? Neen, normaal niet. Maar, vraag het voor alle zekerheid eens na bij jouw gemeente.

    Tags:

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *