Spring naar de inhoud
Home » Tuinmeubelen beitsen of lakken, wat is het beste?

Tuinmeubelen beitsen of lakken, wat is het beste?

  tuinmeubelen beitsen of lakken

  Houten tuinmeubilair gaat langer mee als je het een extra beschermingslaagje geeft. Dat kan bijvoorbeeld door olie, beits of verf. Maar wat is nu het beste? Tuinmeubelen beitsen of lakken? Of ga je toch maar beter voor olie? Laten we even een en ander op een rijtje zetten, zodat je de juiste keuze kan maken.

  Verschillende houtsoorten en hun eigenschappen

  Niet alle houtsoorten zijn gelijk als het gaat om duurzaamheid en weerbestendigheid. Verschillende soorten hout hebben verschillende eigenschappen en vereisen daarom specifieke bescherming om hun levensduur te verlengen. Laten we eens kijken naar enkele populaire keuzes voor houten tuinmeubelen en waarom het belangrijk is om ze te beschermen.

  Teakhout

  Teakhout is een van de meest gewilde keuzes voor tuinmeubelen vanwege zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Teakhout staat bekend om zijn natuurlijke oliën, waardoor het van nature bestand is tegen rot, schimmel en insecten. Echter, zonder de juiste bescherming kan teakhout na verloop van tijd vergrijzen en aangetast worden door blootstelling aan de elementen. Door teakhout regelmatig te behandelen met olie, beits of lak, kun je de natuurlijke kleur behouden en de levensduur van je tuinmeubelen verlengen.

  Cederhout

  Cederhout is een andere veelgebruikte houtsoort voor tuinmeubelen vanwege zijn natuurlijke schoonheid en weerbestendigheid. Cederhout bevat natuurlijke oliën die helpen bij het afstoten van vocht en het voorkomen van houtrot. Het heeft ook de eigenschap om van nature bestand te zijn tegen insecten, waardoor het een ideale keuze is voor buitenmeubilair. Om de levensduur van cederhouten tuinmeubelen te verlengen en de kleur te behouden, is het raadzaam om regelmatig een beschermende laag beits of olie aan te brengen.

  Eikenhout

  Eikenhout staat bekend om zijn stevigheid en duurzaamheid, waardoor het een populaire keuze is voor tuinmeubelen. Het heeft van nature een hoge weerstand tegen schimmel en insecten, maar het is toch belangrijk om eikenhouten tuinmeubelen te beschermen tegen vocht en UV-straling. Door het aanbrengen van een beschermende beits of lak wordt het hout beschermd tegen vochtindringing en voorkom je dat het hout na verloop van tijd gaat barsten of vergrijzen.

  Ongeacht de houtsoort die je kiest voor je tuinmeubelen, is het essentieel om ze te beschermen met de juiste afwerkingstechnieken. Door het aanbrengen van olie, beits of lak creëer je een beschermende laag die het hout beschermt tegen vocht, schimmel, verkleuring en andere schadelijke effecten van het buitenklimaat. Daarnaast helpt een goede bescherming om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden en de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen, zodat je er jarenlang van kunt genieten.

  De eigenschappen van elke techniek

  Tuinmeubilair lakken

  Als je je tuinmeubelen gaat lakken, breng je een dekkende laag verf aan. Deze trekt niet in het hout en zal dus geen bescherming van binnenuit geven. Hoewel lak een zeer goede bescherming geeft tegen weersinvloeden, heeft het ook enkele nadelen:

  • bij gekleurde lak zie je de nerven van het hout niet meer
  • blijft niet lang mooi
  • bij het opnieuw lakken (of wanneer je een andere techniek wil toepassen), zal je de laklaag eraf moeten schuren

  Matte lak versus glanzende lak

  Lakafwerkingen kunnen variëren van mat tot hoogglans, en elk biedt een andere uitstraling en bescherming. Matte lak geeft een natuurlijke uitstraling aan het hout en is ideaal als je de originele textuur en uitstraling van het hout wilt behouden. Het biedt goede bescherming tegen weersinvloeden, maar kan gevoeliger zijn voor krassen en slijtage. Aan de andere kant geeft glanzende lak een glanzend en gepolijst uiterlijk aan het hout, waardoor het een luxere uitstraling krijgt. Het biedt uitstekende bescherming tegen vocht en beschadigingen, maar kan de natuurlijke textuur van het hout verdoezelen.

  Tuinmeubelen beitsen

  Het beitsen van hout is het aanbrengen van een beschermlaag die gedeeltelijk in het hout trekt. Deze zorgt voor een langdurige bescherming tegen vocht, slecht weer, slijtage en vaak ook tegen UV-stralen (die het hout zouden kunnen doen verkleuren). In tegenstelling tot lak, dat vochtafsluitend is, werkt beits vochtregulerend.

  Beits voor buitengebruik bestaat voornamelijk uit natuurlijke oliën, bindmiddelen en pigmenten.

  Naargelang de kwaliteit van de beits (en of je tijdens de winterperiode je tuinmeubelen binnen zet), geef je je meubels best om de drie tot vijf jaar een nieuwe behandeling met beits.

  Transparante beits versus gekleurde beits

  Beits is een populaire keuze om de natuurlijke uitstraling van hout te verbeteren en tegelijkertijd bescherming te bieden. Transparante beitsen zijn ontworpen om het hout een subtiele, kleurloze afwerking te geven, waardoor de natuurlijke houtnerf zichtbaar blijft. Dit is ideaal als je de originele uitstraling van het hout wilt behouden. Gekleurde beitsen daarentegen voegen een tint toe aan het hout, waardoor je kunt experimenteren met verschillende kleureffecten. Gekleurde beitsen kunnen helpen bij het creëren van een uniforme uitstraling of het aanpassen van de kleur van het hout aan je persoonlijke voorkeur en de omgeving.

  Watergedragen beits en lak

  Watergedragen beitsen en lakken winnen aan populariteit vanwege hun milieuvriendelijke eigenschappen. Ze bevatten minder oplosmiddelen en geven minder schadelijke dampen af dan traditionele op olie gebaseerde producten. Watergedragen beitsen en lakken drogen snel, hebben een lage geur en bieden goede bescherming tegen weersinvloeden. Ze zijn ideaal voor gebruik in een tuinomgeving waar je meer aandacht wilt besteden aan het verminderen van de milieu-impact.

  Een ander alternatief: olie

  Wil je het natuurlijke karakter van het hout nog meer bewaren? Dan kan je je tuinmeubelen behandelen met olie. Deze trekt ook in het hout in en is tegelijk ook dekkend. De bescherming die olie biedt is minder dan bij beits. Je zal het hout dus sneller opnieuw moeten behandelen.

  Beitsen, hoe doe je dat?

  Benodigdheden om tuinmeubelen te beitsen

  • kwast
  • schuurpapier
  • roller (voor grote oppervlaktes zoals een tafel)
  • een goede kwaliteit beits

  Stappenplan beitsen

  • begin met het schoonmaken van de tuinmeubels
  • laat ze goed drogen
  • schuur het hout lichtjes op
  • breng voorzichtig de beits aan op het hout met behulp van de kwast en/of de roller

  Tuinmeubelen lakken, hoe ga je te werk?

  Dit heb je nodig om tuinmeubelen te lakken

  • grondverf
  • lak
  • kwast
  • verfroller

  Tuinmeubelen lakken, stap voor stap

  • maak de tuinmeubelen grondig schoon
  • schuur het hout lichtjes op
  • breng de grondverf aan met de kwast
  • laat de grondverf drogen (kijk op de pot om te weten hoelang)
  • breng de kleurlak aan
  • laat drogen
  • breng eventueel een tweede laag aan

  Verlies ook regelmatig onderhoud niet uit het oog

  Naast het kiezen van de juiste beschermingstechnieken is regelmatig onderhoud essentieel om de levensduur en de uitstraling van je houten tuinmeubelen te behouden. Hier zijn enkele handige tips voor het algemene onderhoud van houten tuinmeubelen, zodat ze er altijd op hun best uitzien:

  1. Regulier schoonmaken: Maak er een gewoonte van om je tuinmeubelen regelmatig schoon te maken. Verwijder bladeren, stof en vuil met een zachte borstel of een vochtige doek. Gebruik milde zeep en water om hardnekkig vuil te verwijderen, maar vermijd agressieve reinigingsmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
  2. Vermijd scherpe voorwerpen: Houten tuinmeubelen kunnen gevoelig zijn voor krassen en deuken. Vermijd daarom het gebruik van scherpe voorwerpen, zoals gereedschap of scherpe voorwerpen van metalen, die onbedoeld krassen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan onderzetters of placemats onder servies en drinkglazen om schade aan het oppervlak te voorkomen.
  3. Bescherm tegen direct zonlicht: Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan het hout doen verkleuren en uitdrogen. Plaats je tuinmeubelen indien mogelijk op een beschutte plek of gebruik parasols of zonneschermen om ze te beschermen tegen de volle zon. Als je meubelen niet in gebruik zijn, overweeg dan om ze af te dekken met een hoes om ze te beschermen tegen UV-stralen en weersinvloeden.
  4. Regelmatig inspecteren: Neem regelmatig de tijd om je houten tuinmeubelen te inspecteren op eventuele schade of tekenen van slijtage. Controleer op losse schroeven, barsten of verzwakt hout. Door vroegtijdig problemen te ontdekken, kun je ze snel aanpakken en verdere schade voorkomen.
  5. Opbergen tijdens de winter: Als je woont in een gebied met strenge winters, overweeg dan om je houten tuinmeubelen tijdens het koude seizoen op te bergen. Bewaar ze in een droge, goed geventileerde ruimte, zoals een tuinhuisje, garage of kelder. Dit minimaliseert de blootstelling aan vocht, vorst en andere winterse omstandigheden, waardoor de levensduur van de meubelen wordt verlengd.
  6. Periodieke behandeling: Afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de weersomstandigheden in jouw regio, kan het nodig zijn om je houten tuinmeubelen periodiek opnieuw te behandelen met olie, beits of lak. Volg de instructies van de fabrikant voor de aanbevolen frequentie van de behandeling. Dit helpt om de beschermende laag te vernieuwen en het hout in optimale staat te houden.

  Conclusie

  Tuinmeubelen beitsen of lakken? Het is een kwestie van smaak. Wil je het natuurlijke van het hout blijven zien? Of wil je net een fel kleurtje. Verder hebben beide technieken hen voor- en nadelen.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *