Droom je van je eigen tuinparadijsje, beschermd tegen regen en te fel zonlicht? Dan is een terrasoverkapping helemaal iets voor jou! En als je dan ook nog een handige Harry bent, kan je ze misschien wel zelf maken. Een zelfbouwpakket voor een terrasoverkapping in hout is dan mogelijk een goede start.
Terrasoverkapping laten plaatsen of zelf doen?
Terrasoverkapping laten plaatsen
Als je graag met je handen werkt en je bent een beetje handig, dan kan je zelf een terrasoverkapping plaatsen. Je kan er wellicht wel wat euro’s mee besparen. Tenminste, als je het goed doet.
Hoeveel je precies kan besparen kan je perfect controleren door enkele offertes op te vragen. Via deze link contacteer je bijvoorbeeld meerdere aanbieders van terrasoverkappingen in jouw regio. Helemaal gratis én vrijblijvend.
Als blijkt dat de besparing wanneer je het zelf doet minimaal is, kan je er nog altijd voor kiezen om de terrasoverkapping te laten plaatsen.
Ga je toch zelf aan de slag? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Terrasoverkapping bouwpakket hout
Als je zelf de handen uit de mouwen wil steken dan kan je met een zelfbouwpakket perfect je eigen terrasoverkapping in hout bouwen.
Voordelen van een zelfbouwpakket:
- het hout is voorgezaagd in de juiste afmetingen
- de palen zijn voorzien van ingekeepte verbindingen op de juiste plaats
- er zijn tal van opties verkrijgbaar die perfect in te passen zijn
Terrasoverkapping maken met bouwplannen
Ben jij echter zo’n doe-het-zelver die de dingen graag helemaal zelf maakt? Vind je een bouwpakket te makkelijk? Of haal je gewoon voldoening uit de wetenschap dat je het helemaal met je eigen handen hebt gemaakt?
Dat kan ook. Toch is het dan handig om te vertrekken vanuit een goed plan. Je kan dat plan uiteraard zelf maken.
Maar je kan ook vertrekken vanuit goed uitgedachte plannen die hun degelijkheid al in de praktijk hebben bewezen.
Hier vind je bijvoorbeeld een prachtig pakket bouwtekeningen (nu zelfs tijdelijk met een interessante korting!!!) die je kan gebruiken voor jouw terrasoverkapping. En het mooie is: het blijft niet bij een terrasoverkapping. Dit pakket bouwtekeningen bevat heel wat meer inspiratie voor toekomstige bouwprojecten.
Daar kan jij als die hard doe-het-zelver ongetwijfeld je voordeel mee doen.
Terrasoverkapping in hout, de voor- en nadelen
De voordelen van een houten terrasoverkapping
Een terrasoverkapping in hout heeft enkele voordelen tegenover bijvoorbeeld aluminium of PVC.
Natuurlijke uitstraling
Het is niet te ontkennen dat hout een heel natuurlijke en authentieke feel heeft. Het sluit aan bij diverse stijlen. Hout is dé way to go wanneer je voor een landelijke stijl gaat, maar ook bij een strakke moderne woning kan de warmte van het hout een mooie aanvulling zijn en het nodige evenwicht bieden.
De warmte van hout is onovertroffen en past helemaal bij het buitengevoel dat je wil creëren met je terrasoverkapping in hout, of dat nu bij een moderne of eerder klassieke woning is.
Je kan alle kanten op
Een terrasoverkapping in hout die bovendien modern is?
Hout biedt heel wat mogelijkheden. Het is makkelijk te bewerken en op het vlak van design kan je dus verschillende kanten uit. Maar, ook de kleur bepaal je volledig zelf.
PRijs valt mee
Terrasoverkappingen zijn een flinke investering. Sowieso. Maar, doordat hout een relatief goedkoop materiaal is, ligt een terrasoverkapping ook binnen de mogelijkheden van mensen die een eerder beperkt budget hebben.
Je hoeft dus geen enorme spaarrekening te hebben om te kunnen genieten van schaduw op je terras door een mooie terrasoverkapping.
Minpunten terrasoverkapping in hout
Beperkte levensduur
Een houten terrasoverkapping mag dan wel wat minder zwaar doorwegen in de portemonnee, de levensduur is ook wel wat lager dan bijvoorbeeld een terrasoverkapping in aluminium. Een houten terrasoverkapping is goed voor minstens 15 à 20 jaar plezier. Bij een aluminium overkapping is de levensduur makkelijk het dubbele.
Veel onderhoud
De levensduur van een houten terrasoverkapping hangt natuurlijk ook voor een groot stuk af van hoe je ze onderhoud. En dat is meteen ook een nadeel: een houten terrasoverkapping heeft onderhoud nodig. Ze is gedurende het hele jaar blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Je zal ze dus om de 2 jaar moeten schilderen of behandelen met olie om ze te beschermen.