Spring naar de inhoud
Home » Spelletjes voor buiten zonder materiaal (of toch bijna)

Spelletjes voor buiten zonder materiaal (of toch bijna)

  spelletjes voor buiten zonder materiaal

  Kleine kinderen zijn graag buiten – ze maken stoofpotjes van bloemen en bladeren, hangen als luiaards aan bomen en doen alles wat hun piepkleine hersentjes maar voor ze kunnen verzinnen. Heb je toch wat extra inspiratie nodig? We zetten enkele spelletjes voor buiten zonder materiaal op een rijtje.

  SlingerTikkertje

  Slingertikkertje is net als gewoon tikkertje, behalve dat als iemand getikt is, ze zich vastklampen aan de tikker en samen de volgende persoon gaan aantikken. Het spel gaat verder en de slinger wordt groter tot er nog maar één persoon over is. Op dat moment kan de winnaar gewoon de winnaar zijn of hij kan de tikker worden en de slinger kan uiteenvallen zodat het spel opnieuw kan beginnen.

  Zaklamp tikkertje

  Dit lijkt meer op verstoppertje dan op tikkertje. Zodra het buiten donker is, ga je naar buiten en neem je een zaklamp mee. De zoeker heeft de zaklamp en telt tot 20. De anderen verstoppen verstoppen zich. In deze versie hoef je niet fysiek aangeraakt te worden om “getikt” te worden. Als de zoeker je betrapt met de lichtstraal en je naam roept, ben je gevonden. Tijdens het spel kan je uitkijken naar nieuwe plekken om achter of onder te duiken. Zolang je aan de zaklamp kunt ontsnappen, zit je nog in het spel.

  Vind de leider

  Stuur één kind even uit het zicht en laat de rest van het team in een kring gaan staan en een “leider” aanwijzen. Als de weggestuurde terugkomt, laat hem dan in het midden van de kring staan. De leider bedenkt maffe bewegingen en dansjes die de anderen moeten volgen en “het” moet proberen te raden wie de leider is. Moedig de kinderen aan om naar verschillende vrienden en buren te kijken, maar vermijd dat ze hun ogen op de leider gericht houden.

  Doornroosje

  Laat één kind Doornroosje spelen en op het gras of in een ligstoel gaan liggen en doen alsof hij slaapt. Alle andere spelers moeten om beurten proberen Doornroosje “wakker” te maken door hem te laten lachen of zijn ogen te openen. Denk eraan: Niet aanraken!

  Schootzitten

  Zet stoelen klaar zoals bij stoelendans, maar zorg ervoor dat er voor iedereen een zitplaats is. Zodra iedereen een zitplaats heeft, stelt een ouder of leider een ja/nee-vraag. (bijvoorbeeld: “Ben je ooit in een ander land geweest?”) Als het antwoord “nee” is, blijft de persoon op zijn stoel zitten. Als het antwoord “ja” is, gaat de persoon naar rechts, zelfs als dat betekent dat hij op iemands schoot moet zitten. Er is niet echt een duidelijke winnaar, alleen een hoop gekkigheid en gelach.

  Emmer spons emmer

  Laat je kinderen twee teams vormen en tegenover elkaar gaan staan. Zet aan het begin van de rij een emmer water en een spons. Aan het eind van de rij zet je een lege emmer. Op jouw teken moeten de teamgenoten beginnen water op te zuigen, de spons langs de lijn doorgeven en uitwringen in de lege emmer. Het eerste team dat zijn emmer leeg heeft (of de andere heeft gevuld) is de winnaar.

  Heb jij nog ideeën voor spelletjes voor buiten zonder materiaal? Laat het gerust weten!

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *