Spring naar de inhoud
Home » Snack komkommer kweken in je tuin of op je terras

Snack komkommer kweken in je tuin of op je terras

  snack komkommer kweken

  Komkommers zijn lekker, gezond en heerlijk fris op warme dagen. Kinderen zijn er doorgaans dol op. Waarom zou je dan niet zelf je snack komkommer kweken op je terras? Het is niet moeilijk, het is leuk om te doen en de minikomkommers zorgen voor extra groen op je terras.

  Eerst en vooral: wat is een snack komkommer precies? Het is een komkommer in miniformaat. Minstens even lekker als zijn grotere broertje en makkelijk uit het vuistje te eten. Hij past ook makkelijk in de brooddoos. Een gezonde en lekkere snack om mee te nemen, dus!

  Dit heb je nodig om snack komkommer te kweken

  • een pot of bak van minimaal 30 x 30 cm
  • voedzame aardemix
  • klimrek of constructie waartegen de planten omhoog kunnen klimmen

  Wanneer zaaien

  De temperatuur bepaalt volledig wanneer je je snack komkommer best zaait. Zaad ontkiemt pas wanneer de temperatuur boven de 20°C is. Maar, omdat de jonge plantjes erg gevoelig zijn voor koude, is het belangrijk dat ze op het juiste moment groeien.

  Zaai daarom pas tegen begin mei (of ten vroegste eind april). Dan kunnen de jonge plantjes tegen eind mei in je bak gezet worden.

  Hoe zaaien?

  Kies een geschikte locatie

  Kies een locatie in de tuin of op het balkon waar de planten voldoende zonlicht krijgen, maar ook wat beschutting tegen de wind. Snackkomkommers groeien het beste in een vochtige, vruchtbare grond die goed draineert.

  Hier zijn een paar factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een geschikte locatie:

  • Zonlicht: Snackkomkommers hebben minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en gezonde vruchten te produceren. Zorg er dus voor dat de locatie voldoende zonlicht krijgt.
  • Beschutting: Hoewel de planten zonlicht nodig hebben, is het ook belangrijk om te zorgen voor enige beschutting tegen de wind. Snackkomkommers zijn gevoelig voor wind, vooral als ze jong zijn, dus zorg ervoor dat de planten op een beschutte plek worden geplaatst.
  • Bodem: Snackkomkommers hebben een vochtige, vruchtbare grond nodig die goed draineert. Het is dus belangrijk om een plek te kiezen met een grond die rijk is aan organisch materiaal en voldoende vocht vasthoudt.
  • Ruimte: Snackkomkommers hebben ruimte nodig om te groeien, dus zorg ervoor dat de locatie voldoende ruimte biedt voor de planten. Plaats de planten minstens 15 tot 20 cm uit elkaar om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Toegang tot water: Snackkomkommers hebben veel water nodig om te groeien en gezonde vruchten te produceren. Zorg er dus voor dat de locatie toegang heeft tot voldoende water.

  Grond voorbereiden

  Maak de grond los en voeg compost of organische meststoffen toe om de bodem vruchtbaarder te maken. Verwijder eventuele stenen of wortels uit de grond.

  Zaai de zaden

  Zaai de zaden in de grond op een diepte van ongeveer 1 cm. Zaai de zaden ongeveer 15 tot 20 cm uit elkaar, en zaai meerdere zaden in elk gat om ervoor te zorgen dat er genoeg planten groeien.

  • Zaaidiepte: Snackkomkommerzaden moeten ongeveer 1 cm diep worden geplant in de grond. Het is belangrijk om de zaden niet te diep te planten, anders kunnen ze niet goed kiemen.
  • Afstand: Plaats de zaden minstens 15 tot 20 cm uit elkaar, zodat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je meerdere zaden in elk gat zaait, is de kans groter dat er genoeg planten groeien.
  • Bodemtemperatuur: Snackkomkommers hebben een warme grond nodig om goed te kiemen, idealiter tussen 21 en 27 graden Celsius. Het kan helpen om de grond op te warmen door deze te bedekken met plasticfolie of een kweekkas, voordat je de zaden plant.

  Geef water

  Geef de grond direct na het zaaien ruim water zodat de zaden goed vochtig zijn. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft totdat de zaailingen ongeveer 10 cm hoog zijn.

  Dun de zaailingen uit

  Als de zaailingen ongeveer 10 cm hoog zijn, dun ze dan uit zodat er slechts één plant per gat overblijft. Dit geeft de plant meer ruimte om te groeien.

  Geef regelmatig water en voeding

  Zorg ervoor dat de planten regelmatig water krijgen, vooral tijdens warm weer. Geef de planten ook regelmatig voeding met organische meststoffen om ze gezond te houden.

  Ondersteun de planten

  Als de planten beginnen te groeien, kan het nodig zijn om ze te ondersteunen met stokken of touwen om te voorkomen dat de planten omvallen.

  Oogst de komkommers

  Snackkomkommers kunnen worden geoogst als ze ongeveer 10-15 cm lang zijn. Oogst de komkommers regelmatig om de planten te stimuleren meer komkommers te produceren.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *