Spring naar de inhoud
Home » Een quiz maken voor vrienden, Hoe begin je daar aan?

Een quiz maken voor vrienden, Hoe begin je daar aan?

  quiz maken voor vrienden

  Je herkent het vast wel. Je gaat op weekend met vrienden, of je plant gewoon een gezellige avond op iemands terras. Misschien zelfs een teambuilding met de collega’s. Deze keer heb jij de verantwoordelijkheid op jou genomen om een quiz te maken. Maar hoe doe je dit precies?  De vorige keer was het zo leuk en je wil niet onderdoen voor je collega’s of vrienden. Kies je voor een versie op papier of eventueel een soort van bordspel? Of zoek je eerder naar een app waar je quizvragen kan ingeven? Hoe zorg je ervoor dat jouw quiz onvergetelijk wordt en mensen het er nog lang over zullen hebben? De opties lijken eindeloos, maar toch is het moeilijk om zomaar een quiz te lanceren. Lees hieronder verder hoe jij een persoonlijke quiz kan maken voor je beste vrienden of collega’s. 

  Quiz op papier: ideaal voor een kleine vriendengroep

  Dit is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier om een quiz te maken voor vrienden. Aangezien je gewoon met pen en papier moet antwoorden op vragen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hiermee doelen we vooral op het soort vragen. Je kan namelijk letterlijk alles doen, zelfs je vrienden vragen om een tekening te maken bijvoorbeeld. Wat ook een leuke optie kan zijn, is om een powerpoint te voorzien. Je hoeft maar gewoon een laptop op tafel te zetten en je bent vertrokken. Met een powerpoint kan je je vragen een beetje aankleden met een leuke afbeelding. Ook kan je een afbeelding laten zien en vragen wat er te zien valt. Na het beëindigen van een ronde haal je de antwoordbladen op en verbeter je snel.  Het enige nadeel bij dit soort quiz is dat het altijd even kan duren vooraleer je de ronde hebt verbeterd. Een leuke oplossing hiervoor is om je antwoorden telkens te laten verbeteren door je buur. Op die manier heb je ineens ook een persoonlijke quiz en verlies je minder tijd. Extra gezellig dus!

  Quiz met een bordspel: een vertrouwd recept

  Indien je niet erg veel tijd hebt om een quiz te maken voor vrienden zijn er ook opties. Je kan ervoor kiezen om een klassiek bordspel te gebruiken. Eventueel met een eigen twist eraan. Het voordeel hieraan is ook dat je geen verbeterwerk hebt. Een leuk voorbeeld is uiteraard Trivial Pursuit. Een eindeloze hoeveelheid gevarieerde quizvragen die uiteindelijk een terechte winnaar opleveren. Als je vrienden geen fan zijn van een bordspel, kan je ook enkel met de vraagkaartjes spelen. Hier kan je de score bijhouden en op die manier de winnaar bepalen. Er bestaan ontzettend veel varianten op dit spel. Kies er dus gerust een uit op maat van jouw vriendengroep. Op die manier heb je gegarandeerd een leuke quiz met vrienden. Het bordspel van De Slimste Mens Ter Wereld is trouwens ook een leuke aanrader. 

  Een digitale quiz voor vrienden maken: hoe doe je dat?

  De derde optie om een quiz te maken voor vrienden is digitaal. Er zijn verschillende apps waar je vooraf zeer gebruiksvriendelijk een quiz kan maken.

  In deze apps kan je allerlei soorten vragen toevoegen in je eigen quiz. Wanneer je de quiz wil beginnen kan je gewoon op start drukken en krijg je een code waarmee je vrienden deel kunnen nemen. De quiz is dan te volgen via een groot scherm, bijvoorbeeld met behulp van een beamer voor buiten. Beide apps zijn gratis, al kan je met een betalende premium versie wel net iets meer. Een voordeel van dit systeem is dat je zelf niets hoeft te verbeteren.

  Je krijgt ook na elke vraag een voorlopige tussenstand te zien. Hierdoor krijg je meer spanning en competitiviteit. Deze optie heeft wel enkele nadelen. Zo heb je wel een internetverbinding nodig om het spel te kunnen spelen, wat niet op elke locatie mogelijk is. Ook is het behoorlijk spijtig als iemands gsm plots een lege batterij heeft en dus niet meer mee kan spelen. Tot slot wil je misschien ook eens een avondje zonder gsm doorbrengen. 

  Wat zijn leuke quizvragen voor vrienden?

  Je wil graag origineel en creatief uit de hoek komen bij je vrienden of collega’s tijdens een quiz. Uiteraard kan je dan niet voor de zoveelste keer vragen wie de Mona Lisa schilderde. Ook weet iedereen ondertussen de hoofdstad van Zweden wel. Maar wat zijn dan wel leuke vragen voor vrienden?

  Om inspiratie op te doen kan je eens gaan kijken op de app QuizUp. Dat is een app met duizenden thema’s, waarin je het telkens in zeven vragen opneemt tegen een bot of echte tegenstander. Na afloop van zo’n korte quiz van een minuut krijg je nog eens een overzicht van de vragen. Dit kan heel goed dienen ter inspiratie voor je eigen quiz. Ondertussen bevat deze app al zo’n miljoen vragen. Je hebt telkens ook vier mogelijke antwoorden. Er zijn op de app zowel heel algemene, zeer specifieke als totaal absurde thema’s ter beschikking. Leef je uit, raden we aan. 

  Test je band met vrienden door doe-opdrachten

  Til je quiz even tot een hoger niveau met enkele leuke doe-opdrachten. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en hoe zotter, hoe beter. Doe-opdrachten geven je quiz vaak toch net dat tikkeltje extra. Dit is natuurlijk ideaal om de band tussen elkaar extra goed te krijgen.

  Leuke voorbeelden: om ter snelst een voorwerp vinden in de tuin. Wat ook leuk is, zijn proef-opdrachten. Je kiest bijvoorbeeld een bepaald type drank uit, zoals cola. Je haalt dan cola van drie verschillende merken in huis en laat iedereen raden wat ‘de echte’ cola is. Indien je gasten niet meer met de auto moeten rijden, kan je ook voor een versie met wijn gaan. Hier moeten ze dan bijvoorbeeld gokken welke wijn de duurste is.

  Hoe maak ik de quiz voor vrienden persoonlijk?

  Een personal touch scoort altijd goed bij een quiz. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hebben we een goede tip voor je. Je kan op voorhand al een paar vragen stellen aan je vrienden. Geen quizvragen, maar persoonlijke vragen. Zo kan je vragen hoe hun beste vriend in de kleuterklas was, of vragen om een leuke anekdote te vertellen. Die giet je dan vervolgens in een vraag. Zo kan de vraag zijn: Wie speelde er nog korfbal toen hij/zij zeven jaar oud was? Op die manier leer je elkaar ook nog eens beter kennen. Een echte win-win volgens ons!

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *