We zijn een volkje dat graag zijn ‘eigendom’ afbakent. Een omheining rond de tuin kan verschillende redenen hebben: privacy, veiligheid, honden die niet mogen weglopen, kinderen die liefst in de eigen tuin blijven. Een omheining in hout is een van de mogelijkheden wanneer je je een schutting rond je tuin gaat plaatsen. Hout heeft enkele voordelen en enkele nadelen. Verder kijken we ook even naar welke houtsoort het meest interessant is.
Omheining hout voordelen
Veel mogelijkheden op vlak van stijl
Met een houten omheining kan je eigenlijk alle kanten op. Of je nu een hypermoderne en strakke woning hebt, een landelijke boerderijachtige woning of een statisch herenhuis. Houten omheiningen zijn er in diverse stijlen en afwerkingen. Voor elk type woning vind je een bijpassende houten afsluiting.
Warme uitstraling
Welke stijl je woning ook is en welke bijpassende afsluiting je ook kiest, ze hebben één aspect gemeen. Een houten omheining straalt warmte uit. Bij een eerder klassieke woning versterkt het het landelijke karakter. Bij een moderne woning biedt het tegengewicht aan het strakke en koele van de woning, zodat er een mooie harmonie ontstaat.
Makkelijk combineerbaar met andere materialen
Een houten afsluiting hoeft overigens niet alleen maar uit hout te bestaan. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de onderzijde in beton uit te voeren. Dat zorgt ervoor dat het hout niet continu onderhevig is aan opspattend water bij regenweer en zal de levensduur van de schutting verlengen.
Levensduur
Nu we het toch over levensduur hebben, een houten schutting gaat behoorlijk lang mee. Tenminste als er kwaliteitshout is gebruikt en dat het het nodige onderhoud krijgt.
Houten omheining nadelen
Onderhoud
We haalden het net al aan. Een houten omheining vergt het nodige onderhoud als je wil dat ze lang meegaat. De verschillende weersinvloeden zorgen immers voor de nodige slijtage en daar wil je je schutting zo goed mogelijk tegen beschermen. Dat kan bijvoorbeeld met olie of beits.
Enkel lange levensduur met kwaliteitshout
Naargelang de gebruikte houtsoort gaat een schutting langer of minder lang mee.
Geïmpregneerd vurenhout is goed voor zo’n 10 à 15 jaar.
Eik of kastanje gaat ietsje langer mee: 15 tot 20 jaar.
Tropisch hardhout haalt wel 30 jaar.
Soorten houten omheiningen
Houten tuinschermen
Houten tuinschermen zijn volledig dicht en zijn dus ideaal als je om privacyredenen een omheining rond je tuin wil plaatsen.
Gevlochten houten omheining
Een gevlochten omheining biedt eveneens de nodige privacy, hoewel ze vaak nog wel wat licht doorlaten. Je kan dus de inkijk beperken, zonder dat er te veel licht wordt weggenomen. Dit laatste kan vooral in kleine tuinen een belangrijk aandachtspunt zijn.
Kastantjehout tuinafsluiting
Een tuinafsluiting in kastanjehout heeft een eerder klassieke uitstraling. Ze zorgt ervoor dat kinderen of huisdieren niet de straat oplopen. Op het vlak van privacy bieden ze dan weer geen bescherming.
Houten omheining prijs
Je bent nu intussen wel overtuigd van een houten omheining. Prijs en kwaliteit zijn echter enkele aandachtspunten die een doorslaggevende factor zijn in je keuze. Hoeveel kost een houten omheining nu precies. Dat is een vraag die we niet meteen kunnen beantwoorden.
De prijs van een houten omheining hangt immers af van verschillende factoren.
Denk maar aan:
- de grootte van de afsluiting (zowel lengte als hoogte)
- soort houten tuinafsluiting
- welke houtsoort wordt gebruikt?
- hoe wordt het hout afgewerkt?
- zijn er extra’s (poort, deur…)?
- ga je de omheining zelf plaatsen of laat je het doen?
Het beste wat je kan doen is vrijblijvend informatie opvragen bij enkele aanbieders van houten omheiningen in jouw regio. Dat kan makkelijk via deze link. Helemaal gratis en vrijblijvend!
Zo weet je het precieze kostenplaatje voor jouw situatie.