Spring naar de inhoud
Home » Maden in gft-container bestrijden

Maden in gft-container bestrijden

  maden in container bestrijden

  Je hebt het ongetwijfeld al een keertje meegemaakt: je trekt je gft-container open om wat etensresten weg te gooien en het krioelt er van de kleine witte wormpjes, oftewel maden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe je maden in een volle container kan bestrijden en hoe je ze voortaan kan proberen te voorkomen.

  Wat zijn maden?

  Maden zijn larven van muggen of vliegen en zien eruit als kleine witte wormen in je container. Ze komen uit eitjes die de insecten hebben gelegd tussen je gft of ander afval. Je zal merken dan na een tijdje de maden verdwenen zijn, maar dat je bij het openmaken van je container of gft-bak plots omsingeld bent door een hele zwerm vliegjes of muggen.

  Maden in container?

  Heb jij af en toe last van maden in je container of gft-bak? Lees dan verder om te ontdekken hoe je maden kan verdelgen. Naast maden doden is voorkomen natuurlijk ook een goede manier om ervoor te zorgen dat je voortaan geen maden meer in je container hebt.

  Waarom zitten deze wormen in je groene container?

  Je vraagt je misschien af waarom deze maden in je container zitten? Wat trekt hen zo aan? En waarom?

  Vliegen en muggen leggen hun eitjes bij voorkeur op warme, broeierige en bij voorkeur afgesloten plaatsen waar genoeg voedsel voorhanden is. Op die manier zijn ze er zeker van dat hun kleintjes in een veilige omgeving met veel voedsel kunnen groeien.

  Jouw gft-bak is dan ook een ideale cosy broedplaats voor maden en andere kleine diertjes.

  Maden bestrijden

  Hoe kom je van maden af? Er bestaan verschillende manieren. Welke je kiest zal mogelijk afhangen van de vraag of je container vol is, of niet.

  Maden verdelgen met kokend water

  Een zeer efficiënte manier om maden te doden, is ze overgieten met kokend water. Het nadeel is dat je, zeker bij een grote container, al een redelijke hoeveelheid kokend water nodig zal hebben.

  Daarnaast is deze techniek ook vooral geschikt wanneer de container leeg is.

  Maden doden met zout

  Waar maden ook absoluut niet tegen kunnen, is zout. Strooi een flinke hoeveelheid zout in je container. Het voordeel is dat je dit ook kan doen wanneer je container (gedeeltelijk) gevuld is.

  Klimop tegen maden

  Als je liever niet aan de slag gaat met zout of heet water, en je hebt toevallig klimop in je tuin staan, gooi dan af en toe wat blaadjes en takjes in de container. Klimop is giftig voor maden, ze gaan ervan dood. Zeker wanneer je resten van vlees of vis in de container gooit, is het raadzaam om er ook wat takjes klimop bij te doen.

  Hoe maden voorkomen in GFT-bak?

  Maden in je gft-container bestrijden is natuurlijk nodig als de beestjes er al in zitten. Nog beter is het om maden in je gft-bak te voorkomen. Helemaal zeker ben je natuurlijk nooit, maar er zijn wel een aantal zaken waarop je kan letten om de kans op maden in je container zo klein mogelijk te maken.

  Container niet in de zon

  We zeiden het al: maden houden van warmte, van broeierigheid. In een container die in de volle zon staat, zal het binnenin lekker warm en vochtig worden. Dat vinden maden fantastisch. Zorg er dus voor dat je container niet in de zon staat. Een warme container zal overigens niet alleen maden aantrekken, maar kan ook voor flink wat stank zorgen.

  Container verluchten helpt tegen maden

  Tocht en frisse lucht. Neen, daar houden maden niet van. Je bent misschien vanwege de geur niet meteen geneigd om je container open te laten staan. Helemaal open hoeft trouwens niet. Het is niet de bedoeling dat hij vol loopt bij de eerstvolgende regenbui.

  Zet hem gewoon af en toe op een kiertje, bijvoorbeeld door een houtje (of iets anders) tussen het deksel te steken.

  Je zal merken dat jouw gft-container op slag minder aantrekkelijk wordt voor maden. Daarnaast zal ook de geur op termijn minder worden.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *