Spring naar de inhoud
Home » Lichtsnoer ophangen , ook als je geen bomen hebt

Lichtsnoer ophangen , ook als je geen bomen hebt

  lichtsnoer ophangen

  Een lichtsnoer is een eenvoudige manier om wat magie in je tuin of op je terras te brengen. Wat geweldig is aan een lichtsnoer is dat je het makkelijk kan ophangen en dat het meteen een wereld van verschil maakt voor de sfeer in je achtertuin. Als je bomen hebt, is het ophangen van een lichtsnoer natuurlijk helemaal een makkie. Maar, ook zonder bomen kan je perfect genieten van deze unieuke lichtjessfeer. Enkele tips and tricks om lichtjes op te hangen in een tuin zonder bomen.

  Optie 1: lichtsnoer ophangen aan palen in plantenbakken

  Geen bomen in de tuin? Geen probleem! Je kan zelf palen plaatsen om de lampjes op te hangen. Als je in je achtertuin zonder bomen geen hanglampen kunt ophangen, kun je gemakkelijk een paal plaatsen in bijvoorbeeld een plantenbak. Het is natuurlijk van belang dat de bak zwaar genoeg is, zodat de paal niet omvalt. Het leuke hieraan is dat je de tuin op twee manieren opvrolijkt: met lichtjes én met planten.

  Wat heb je nodig?

  Afhankelijk van de lengte van je lichtsnoer heb je meer of minder van onderstaande nodig. Om de stabiliteit te garanderen zou ik de overspanning niet veel groter maken dan 5 tot 7 meter.

  Stap 1: schilder de palen en de plantenbakken

  Maak de plantenbakken schoon met een doek. Zet ze omgekeerd neer op een doek of enkele kranten en schilder ze volledig met spuitverf. Breng indien nodig extra verflagen aan voor een volledige dekking. Als de buitenste laag droog is, draai je de plantenbakken om en verf je de binnenkant van de rand.

  Verf ook de palen in een kleur naar keuze en schroef de haak bovenaan in de paal.

  Stap twee: Vul de plantenbak met beton

  Plaats het uiteinde van een paal in de plantenbak. Strooi de betonmix gelijkmatig in de plantenbak tot die voor iets meer dan de helf gevuld is en voeg water toe. Voor de verhouding: volg de instructies op de verpakking van de betonmix.

  Gebruik een waterpas om de paal loodrecht te houden. Zodra de paal waterpas is, laat je het beton uitharden volgens de instructies. De meeste soorten snelbeton zijn na een minuut of 15 al behoorlijk hard.

  Stap 3: Planten erbij

  Nadat het beton volledig is uitgehard (hiervoor reken je toch best een aantal uren), voeg je een laagje drainagemateriaal toe, zoals grind. Bedek dat met potgrond en druk het lichtjes aan.

  Nu kunnen de plantjes erbij.

  Stap 4: Hang de lampen op

  Zet de plantenbakken neer, best maximaal 5 meter uit elkaar. Je zal zelf moeten experimenteren hoever je ze uit elkaar kan plaatsen. Het hangt af van hoe groot de bakken zijn en hoe zwaar je lichtsnoer is.

  Hang de lampjes aan de haken op de palen. Als je zeker wil zijn dat ze niet loskomen door bijvoorbeeld wind, kan je ze vastmaken met een kabelbinder.

  Optie 2: lichtsnoer ophangen aan schutting

  Als je buitenverlichting wilt ophangen in je tuin zonder bomen, maar je hebt een schutting, dan heb je geluk!

  dit heb je nodig:

  Stap 1: leg het lichtsnoer klaar

  Begin met te bepalen waar de stroombron voor je lampen komt en of je een verlengsnoer nodig hebt. Houd de locatie van de stroombron in gedachten wanneer je uw lampen neerlegt.

  Leg je verlichting langs de buitenkant van de omheining om je een idee te geven van hoeveel lengte je nodig hebt en om te bepalen waar je steunpalen nodig hebt. Als je een vriend of familielid in de buurt hebt, is het handig om elk een uiteinde omhoog te houden. Op die manier kan je precies zien hoe ze eruit zullen zien als ze eenmaal zijn opgehangen.

  Stap 2: houten palen

  Afhankelijk van de lampjes die je kiest, heb je een houten paal nodig die sterk genoeg is om de lampjes op te hangen. Als je dat wil, kan je de palen een kleurtje naar keuze geven.

  Stap 3: Bevestig de haken

  Het is belangrijk dat je de bevestigingshaken op de juiste manier aanbrengt om de lichtslinger te bevestigen. Schroef de montagehaken in de houten paal en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.

  Stap vier: Installeer de palen

  Gebruik een hamer en spijkers om de houten palen stevig aan de omheining te bevestigen. Zorg best voor een gelijke hoogte en een gelijke afstand tussen de palen.

  Stap 5: Hang het lichtsnoer op

  Als alles is geïnstalleerd, kan je beginnen met het ophangen van de lampjes! Start met het aansluiten van de lampjes op het stopcontact of verlengsnoer voor buiten.

  Bevestig de eerste lamp en haal de stekker uit het stopcontact en hang de rest van de lampjes op.

  Als je wil, kan je de lampjes rechtstreeks aan de schutting hangen met behulp van montagehaken die je rechtstreeks aan de schutting bevestigt.

  Tot slot

  Het ophangen van een lichtsnoer in je tuin is een eenvoudige manier om sfeer toe te voegen. Hoewel het natuurlijk makkelijker is als je bomen in je tuin hebt, is het dus ook zonder bomen perfect mogelijk om een lichtsnoer op te hangen.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *