Spring naar de inhoud
Home » Laat het gras maar groeien, goed voor de bijtjes

Laat het gras maar groeien, goed voor de bijtjes

  Bel me, schrijf me… Breek de stilte… Ik vind niet dat Vlaamse zangers moeten zeggen wat ik moet doen. Maar, voor Sam Gooris maak ik graag een uitzondering, vooral als hij zingt “laat het gras maar groeien”. Hoewel velen houden van een strak afgemeten gazonnetje, hou ik toch meer van wat leven in mijn tuin. Wij sluiten ons dan ook met plezier aan bij de actie Bye Bye Grass. In onze gemeente (Zoersel) maakt mijn jeugdvriend Dieter Coppens met plezier promotie voor deze actie.

  Te veel maaien, Wat is het probleem?

  Te weinig insecten

  Om het heel kort door de bocht te zeggen, maar het is wel zo: een strak gazon is zo dood als beton. Of toch zo goed als. Er zullen we wat mieren en regenwormen in de ondergrond zitten, maar that’s it!

  Je trekt geen bijen, hommels, vlinders en andere diertjes aan. Op het eerste zicht denk je misschien dat dit helemaal niet zo erg is, maar deze diertjes maken deel uit van een heel uitgebalanceerd ecosysteem. Als gedurende lange periodes het deze diertjes moeilijk wordt gemaakt, raakt dat systeem helemaal uit evenwicht

  Je gras wordt minder sterk

  Als je het gras vaak maait, en dan ook nog extra kort, zullen de wortels van de grassen ook zeer klein worden. Ze hebben dus minder kans om water uit de grond te trekken. Het resultaat: wanneer het weer wat warmer wordt (en de bovenlaag van de bodem dus wat droger) dan zullen de grassen het moeilijk krijgen. Dat is meteen een verklaring waarom je in de zomer al die sproeiers in de buurt hoort. Nog iets waar wij niet aan meedoen. 🙂

  Hoe kan je dit oplossen?

  Spontaan laten verruigen

  Het spontaan laten verruigen van je tuin is de makkelijkste manier om een wildere tuin te bekomen. Je hoeft namelijk niets te doen. Gewoon genieten van je tuin zoals die nu is.

  En laat ons daar nu net fan van zijn: niets doen en genieten.

  Wil je toch nog een stuk “gewoon” gazon behouden, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een strook te laten verruigen. Het is alleszins beter dan niet! Elk bloempje telt!

  Bloemenweide inzaaien

  Wil je het toch iets gerichter aanpakken en wil je een bloemetjesboost? Dan kan je ervoor kiezen om een bloemenweide in te zaaien.

  Dé voordelen van minder maaien

  • een natuurlijkere tuin
  • meer kleur
  • minder werk
  • minder energieverbruik (grasmaaier)
  • niet (of minder) sproeien
  • veel bijen en vlinders

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *