Spring naar de inhoud
Home » Een klein balkon gezellig maken en optisch vergroten

Een klein balkon gezellig maken en optisch vergroten

  klein balkon gezellig maken

  Een klein balkonnetje is de droom van elke stadsmus. Je betaalt er vaak een beetje meer voor. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om er zoveel mogelijk uit te halen? Nu is de vraag, hoe doe je dat het best? De klassieke slagzin ‘less is more’ klinkt altijd wel goed, maar misschien wil je je balkon toch liever optisch vergroten. Je wil immers goed kunnen ontspannen en geen claustrofobisch gevoel krijgen. Gezelligheid is dan ook weer een belangrijke factor. Maar hoe zorg je voor die perfecte combo tussen gezelligheid en toch voldoende ruimte? De verleiding is altijd groot om je balkon vol schattige spulletjes te zetten, maar misschien niet steeds wenselijk? Wil jij een klein balkon gezellig maken? Wij geven je zeven belangrijke tips mee om van jouw kleine balkon een oase van rust te maken. 

  The only way is up: werk in de hoogte

  Het belangrijkste dat we je kunnen zeggen is om in de hoogte te werken. Op die manier blijf je een klein balkon gezellig houden. Als je alles op de grond gaat volzetten, verlies je snel charme. Zet dus niet te veel planten op de grond, maar bekijk bijvoorbeeld eens plantenbakken in de lucht. Bepaalde meubels zoals een stoel kunnen niet anders dan op de grond, maar dat geldt niet voor planten. Hou die dus zoveel mogelijk in de lucht of tegen de muur. 

  Creëer een optische illusie bedek de hoeken

  Het voelt vaak leuk om een kleine ruimte zo groot mogelijk te doen ogen. Een slimme manier om dit effect te creëren, is om de hoeken onzichtbaar te maken. Je kan dit bijvoorbeeld doen door een flinke dosis groen in de hoeken te zetten. Je balkon zal op die manier groter lijken omdat je eigenlijk geen grens kan zien. Een hoekzetel kan ook een optie zijn om zoveel mogelijk met je ruimte te doen. Het nadeel is wel dat op die manier de ruimte niet per se groter gaat lijken. Je haalt er echter wel het meest uit. 

  Gebruik een stijl en kleurenpallet

  Een bonte mix van allerlei stijlen en voorwerpen heeft uiteraard zijn charmes. Het is tegenwoordig ook best hip. Maar, het heeft ook zijn nadelen. Het maakt je ruimte ook drukker, chaotischer. Dit zorgt er dan weer voor dat het er kleiner uit zal zien. Daarom raden we aan om voor een stijl en dus een kleurenpalet te kiezen. Dit zorgt niet alleen voor meer ruimte, maar ook voor meer rust. Op deze manier maak je een klein balkon gezellig en hou je het groot. 

  Flower power: Breng wat groen en kleur op je balkon

  Dit advies is quasi overbodig om je kleine balkon gezellig te maken. Toch vonden we dat het zeker niet kon ontbreken op ons lijstje. Bloemen en planten zijn namelijk dé manier om leven en kleur te geven aan je balkon. Op deze manier krijg je je buren ongetwijfeld het snelst jaloers. Laat je trouwens zeker eens inspireren op Pinterest

  Ook je vloer heeft aankleding nodig

  Wat veel mensen vaak vergeten is dat hun vloer ook aangekleed kan worden. Akkoord, een stoffen tapijt dat je in je salon zou leggen, is niet ideaal buiten. Zeker niet wanneer je net een halve plantenwinkel hebt binnengehaald. Maar er zijn ook andere, heel gezellige alternatieven om je vloer mee te bedekken. Er zijn zelfs opties om specifiek vloerbedekking te laten maken op maat voor een klein terras. Overweeg ook zeker een rieten vloerbedekking. Die geven een zeer rustgevend gevoel en zijn ideaal voor een gezellig avondje met vrienden. 

  Altijd scoren: met dekentje en lichtjes

  Het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn. Met sommige dingen scoor je gewoon altijd. Twee van die dingen zijn dekentjes en lichtjes. Laten we beginnen met lichtjes. Je hebt ze in alle vormen en kleuren, dus hoe moet je ooit de juiste keuze maken? Wij raden je aan om eens een kijkje te nemen naar dit setje. Deze duurzame lichtjes zijn niet alleen ontzettend gezellig, maar werken daarbovenop ook nog eens op zonne-energie. Naast gezellige lichtjes kan je ook met dekentjes niet veel verkeerd doen. Ze zien er gewoon ontzettend gezellig uit. Bovendien maken ze van jouw terras een echt knus plekje. Uiteraard dienen ze ook voor een portie extra warmte als het weer een beetje koud wordt op het einde van een gezellige avond.

  Werk met een balkonbar

  Een tafel kan al eens snel een volledige ruimte domineren. Dat is zeker geen probleem in je living of keuken. Het is natuurlijk ook het centrale punt van je ruimte daar. Op je kleine balkon werkt het toch nog een beetje anders als je plaats en gezelligheid wil creëren. Om je ruimte optimaal te benutten kan je kiezen voor een balkonbar. De handige Harry’s onder ons gaan dit zeker zelf in elkaar kunnen zetten. Een toogje geeft ook die specifieke sfeer waar je op een balkon vaak naar op zoek bent. Een ideale combo dus. Als de doe-het-zelvers zich echt willen laten gaan, kan je ook krukjes maken. Bij voorkeur in hetzelfde materiaal als het hout. Dit zal een heel leuk effect geven en je balkon extra gezellig maken.

  Leer je planten kennen

  Ja hoor, dit lees je goed. We zijn ontzettend grote fan van planten, maar sommige komen letterlijk en figuurlijk met een handleiding. Het is belangrijk om eerst in te schatten hoeveel uren zon je terras opvangt per dag. Afhankelijk daarvan, kies je dus je planten uit. Er zijn planten die het best ontwikkelen met 6-8 uren zon per dag, maar ook planten die de volle 12 nodig hebben bijvoorbeeld. Let hier dus zeker op tijdens je aankoop. Het zou zonde zijn om een stel dode planten op je balkon. te hebben staan als je schoonouders langskomen. Levende planten zorgen uiteraard voor een klein en gezellig balkon.

  Een verticale mini moestuin

  Met een verticale moestuin scoor je gegarandeerd. Het is niet alleen heel praktisch en compact, het oogt ook nog eens heel trendy. Bovendien krijg je er direct een makkelijk uit te voeren hobby bij. Let wel op, een moestuintje verdient wel zijn aandacht. Het is niet omdat het kleiner is dan een conventionele moestuin, dat het minder zorg zou verdienen. Zorg dus dat je zeker weet waar je aan start vooraleer je begint aan het moestuintje. 

  Ruim vaak genoeg op

  Dit lijkt misschien een vrij overbodige tip, maar dat is het zeker niet. Een opgeruimd balkon ziet er veel groter uit dan een rommelig. Als je ons vraagt hoe je een klein balkon gezellig en groot houdt, is dit een belangrijke tip. Vergeet niet dat een balkon vaak een financiële meerwaarde geeft aan je huis. Daarom is het heel belangrijk om ze goed te onderhouden.

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *