Je gaat een nieuw terras aanleggen. Super! Iets heel fijn om naar uit te kijken. En je ziet het liefste een houten terras. Maar, is hout wel zo geschikt voor buiten? En welke soorten zijn de beste? Lees verder en ontdek welk hout voor buiten op je terras het beste én het mooiste is.
welk hout voor buiten terras
Een belangrijke aandachtspunt wanneer je hout voor je terras gaat kiezen is hoe lang het er mooi blijft uitzien. Want laat ons eerlijk zijn, elk houten terras ziet er mooi uit als het pas is aangelegd. Maar je wil natuurlijk dat het ook na een aantal jaren gebruik in weer en wind nog altijd mooi is. En dan hebben we het nog niet over de stevigheid! De kwaliteit van je terras staat of valt met de kwaliteit (of het soort) van hout dat je gebruikt.
Hardhout of zachthout?
Ruwweg kunnen we hout opdelen in twee hoofdcategorieën: hardhout en zachthout. Hardhout heeft de naam de meest degelijke oplossing te zijn voor buitengebruik. Toch is ook het gebruik van zachthout mogelijk, maar dan moet het goed geïmpregneerd zijn, zodat er geen vocht in het hout kan dringen.
Laten we eerst eens even kijken wat nu precies de eigenschappen, verschillen en voor- en nadelen van elk houttype is.
Wat is hardhout?
Met hardhout wordt doorgaans het hout bedoeld dat afkomstig is van loofbomen. De meeste mensen denken dat de term hardhout te maken heeft met de hardheid (en dus de degelijkheid) van het hout. Maar eigenlijk zegt “hardhout” helemaal niets over de hardheid ervan. Het is wel zo dat loofbomen langzamer groeien en dus over het algemeen harder hout produceren.
Waar komt de term hardhout dan vandaan?
Het heeft alles te maken met de wijze waarop de boom zich voortplant. Hardhout komt van bedektzadige bomen, terwijl zachthout komt van bomen die zich naaktzadig voortplanten. Bij deze laatste is het zaad niet beschermd door een “harder” omhulsel. Daar komt dus de term hardhout vandaan, en niet van het al dan niet harde of stevige karakter van het hout.
Kenmerken hardhout
Hoewel elke houtsoort verschillend is, kunnen we binnen het hardhout toch een aantal gemeenschappelijke kenmerken terugvinden:
- weinig tot geen noesten
- redelijk hoge dichtheid van het hout (meestal toch)
- hogere prijsklasse
- doorgaans zeer geschikt voor buitengebruik.
Enkele Soorten hardhout op een rijtje
- Angelim Vermelho
- Azobe
- Bankirai
- Basralocus
- Bilinga
- Cumaru
- Fava Amargosa
- Garapa
- Guariuba
- Ipé Hout
- Iroko
- Itauba
- Jatoba
- Kapur
- Keruing
- Kempas
- Louro Vermelho
- Mandioqueira
- Massaranduba
- Meranti
- Mukulungu
- Padoek
- Red Balau
- Red Cedar
- Robinia
- Sapupira
- Siberisch Lariks
- Teak
- Tatajuba
- Tigerwood
- Walaba
Wat is zachthout?
Zoals net beschreven, komen de termen “hardhout” en “zachthout” niet van de hardheid van het materiaal, maar van de voortplantingswijze van de bomen. Toch is in 95 tot 98 procent van de gevallen hardhout ook harder dan zachthout.
Kenmerken zachthout
Over het algemeen is zachthout
- minder zwaar
- minder dicht van structuur
- goedkoper
- minder bruikbaar voor buitengebruik, tenzij goed behandeld
Soorten zachthout op een rijtje
- spar
- den
- lariks
Beste hout voor buiten terras: onze top 5
Afrormosia
Afrormosia is een absolute topper voor buiten en doet het dus ook erg goed op terrassen. Het is een heel stabiele houtsoort met een mooie nerf. Naast terrassen wordt het ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van voordeuren en andere buitenschrijnwerk.
Padoek
Ook padoek is erg stabiel en mooi generfd. Waar de planken in het begin nog felrood zijn, zullen ze al vrij snel verkleuren. Eerst naar bruinrood om als uiteindelijke kleur een prachtig zilvergrijs te krijgen.
Ipé
Ipé is sterk, hard en tegelijk redelijk elastisch. Je kan het mooi glad afwerken. Het hout heeft een mooi bruine okerachtige kleur.
Cumaru
Cumaru lijkt met zijn geelbruine kleur een beetje op Ipé, maar dan met een wat minder uitgesproken nerfstructuur.
Bamboe
Het buitenbeentje van de lijst: bamboe. Qua ecologie is deze houtsoort het summum. Verder is het zwaar, sterk en duurzaam.