Spring naar de inhoud
Home » Hangmat zonder bomen? Hoe hang je ze op?

Hangmat zonder bomen? Hoe hang je ze op?

  hangmat zonder bomen

  Een hangmat is superleuk, zowel voor jong als oud. Het is dan ook een perfecte aanvulling op je tuin: de hangmat die tussen twee bomen hangt, waarin je uren kan luieren. Maar, wat als je geen bomen in je tuin hebt? Of dat de bomen die je hebt niet geschikt zijn omdat ze te dun zijn, of te ver uit elkaar staan? Geen nood! Een hangmat zonder bomen, het kan perfect! Met zelf geplaatste palen of met een kant en klare hangmatstandaard.

  Hangmat boom en muur

  Heb je slechts één (geschikte) boom? En staat er een muur van de woning, een tuinhuis of garage in de buurt? Dan kan je altijd de ene zijde van hangmat bevestigen aan de boom, terwijl je de andere aan die muur vastmaakt.

  Voor de bevestiging aan de muur, gebruik je een stevige muurhaak.

  Hangmat palen

  Heb je helemaal geen bomen, muren of andere stevige objecten waar je een hangmat kan aan bevestigen? Dan kan je ervoor kiezen om palen in de grond de plaatsen om de hangmat aan te hangen. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  Dikte paal voor hangmat

  Hoe dik moet een paal zijn om er een hangmat aan te bevestigen? Dit is een belangrijke vraag, want weet dat de paal flink wat zijwaartse kracht te verduren krijgt wanneer jij in de hangmat gaat liggen?

  Hoe dikker, hoe beter. Het absolute minimum is 10 cm doorsnede.

  Hoe diep paal in de grond voor hangmat

  Naast de dikte van de paal is voor de stabiliteit van de hangmat ook de diepte van de paal van groot belang. Een paal zal immers sneller scheef zakken, dan afbreken.

  Om voldoende stabiliteit te krijgen, plaats je de palen toch best minstens 70 centimeter diep.

  Om de trekkracht op de paal te verdelen, kan je de paal lichtjes naar buiten laten hellen.

  Wil je helemaal op zeker spelen? Dan kan je bij het plaatsen van de paal altijd een zakjes snelbeton gebruiken. Op die manier krijgt de paal een stevige fundering en wordt het scheefzakken van de paal tot een absoluut minimum beperkt.

  Hangmat hoe ver uit elkaar?

  Hoever moet je de palen voor je hangmat uit elkaar zetten? Wanneer je een hangmat koopt, zal in de handleiding staan hoever de palen van elkaar moeten staan.

  Het hangt dus een beetje van je hangmat af, maar je kan als stelregel nemen:

  • minimaal 3,5 meter
  • maximaal 5 meter

  Hangmat met frame

  Wanneer je geen bomen of muren hebt én je wil geen palen in de grond plaatsen, dan kan je ook kiezen voor een hangmat met frame. Zo’n hangmat met onderstel kan je plaatsen op gelijk welk plek. Het voordeel is ook dat ze mobiel is. Je kan ze dus relatief eenvoudig van de ene plaats naar de andere verplaatsen, bijvoorbeeld in functie van de schaduw.

  Je kan ze zelfs binnen, op een terras of in de veranda zetten.

  Hier kan je prijzen van hangmatstandaarden vergelijken.

  1 reactie op “Hangmat zonder bomen? Hoe hang je ze op?”

  1. Pingback: Hangmat ophangen, tips and tricks - Buitenbende

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *