Spring naar de inhoud
Home » Buitenunit airco wegwerken, enkele mogelijkheden

Buitenunit airco wegwerken, enkele mogelijkheden

  buitenunit airco wegwerken

  Een airco is voor velen onder ons stilaan onmisbaar geworden. Heerlijk frisse lucht, ook al is het buiten snikheet. Maar, wat de buitenunit? Laten we eerlijk zijn, het is niet meteen het mooiste object in onze tuin. We zetten even een paar mogelijkheden op een rijtje als je de buitenunit van je airco wil wegwerken.

  Bij het zoeken naar een oplossing voor deze doorn in het oog moet je rekening houden met twee uitdagingen.

  Ten eerste mag de oplossing die je voorziet vrije luchtcirculatie rond de unit niet blokkeren. Dat komt omdat de buitenunit de warmte die systeem aan je woning heeft onttrokken moet kunnen afgeven aan de buitenlucht.

  Een tweede punt is dat het toestel toegankelijk moet blijven voor onderhoud en eventuele herstellingen. Wat je ook voorziet, het moet dus een makkelijke toegang waarborgen én het moet ook makkelijk te verwijderen zijn wanneer je een nieuwe airco met bijhorende buitenuit zou aanschaffen.

  Bekijk welke zijden je wil verbergen

  We willen geen onnodig werk doen. Deze stap kan je dan ook wel wat tijd en geld besparen. Misschien volstaat het van een soort scherm te installeren, in plaats van de hele buitenunit weg te werken. Ga even na hoe jij jouw tuin gebruikt en of bezoekers de unit zullen zien wanneer ze aankomen. Misschien kom je er achter dat je maar één kant moet afschermen.

  Zie het ook als een kans om iets decoratief aan je tuin toe te voegen. Met andere woorden: je hoeft niet per se duidelijk te maken dat je iets aan het verbergen bent. Maar het gewoon onderdeel van het totale ontwerp.

  Meet de ruimte die je wil verbergen

  Zoals we al eerder zeiden, luchtcirculatie is van cruciaal belang. We stellen voor om minstens 30 à 50 centimeter van de unit weg te blijven.

  Hou ook rekening met de hoek die je moet afdekken om de buitenunit te verbergen. Als bezoekers langs de airco lopen om in je achtertuin te geraken, moet je ook rekening houden met het verticale profiel. Dat betekent dat je ook in de hoogte moet denken. Anders kijk je nog altijd gewoon op de bovenkant van de buitenunit.

  buitenunit airco wegwerken: mogelijkheden

  Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je geen massieve muur rond de buitenunit hoeft te plaatsen om hem uit het zicht te zetten. Traliewerk of lattenwerk zorgen bijvoorbeeld voor voldoende camouflage, terwijl de luchtstroom gewaarborgd blijft.

  Andere mogelijkheden die te overwegen zijn:

  Andere materialen die u kunt overwegen zijn:

  • Pallets
  • Tralies
  • Hazelaars
  • Cementblokken
  • Bamboescherm
  • Terrastegels
  • Potplanten

  Think outside the box

  Het hoeft niet alleen een scherm te zijn. Je kan je afscherming ook een extra functie geven en bijvoorbeeld gebruiken als plantenbak, tuinzitje of extra opbergruimte. Laat je fantasie de vrije loop!

  Of je kan bijvoorbeeld op een rommelmarkt of tweedehandssite op zoek gaan naar een oude deur, een vensterluik, een kamerscherm, … Hoe origineler, hoe leuker! Een afscherming hoeft écht niet saai te zijn.

  Planten

  Als je kiest voor een traliewerk met klimplanten, moet je uiteraard rekening houden met het gewicht van de planten. En let ook op dat je geen te snelgroeiende planten kiest om overwoekering te voorkomen.

  Zelf een omkasting rond buitenunit bouwen

  Als je besluit om zelf iets rond de buitenunit van je airco te bouwen, dan doe je dat best volgens de regels van de kunst.

  Ben jij een handige Harry die graag dingen zelf maakt?

  CHECK DAN DEZE TIJDELIJKE PROMO OP BOUWTEKENINGEN (met o.a. gratis CAD-software!)

  Om over na te denken bij de keuze van het materiaal

  Als je kiest voor bijvoorbeeld houten panelen of hout van paletten, zal je het waarschijnlijk elk jaar of twee jaar moeten schilderen om te voorkomen dat er opnieuw iets lelijks in het zicht staat. Bovendien zijn sommige materialen, zoals latwerk, niet zo stevig als massief hout. Dat betekent dat uw oplossing een tijdelijke kan zijn. Houd daar rekening mee bij het kiezen van het te gebruiken materiaal.

  Check op leidingen voor je gaat graven

  Het hangt natuurlijk af van welke oplossing je verkiest, maar de kans bestaat dat er graafwerken aan te pas komen.

  Kijk dan zeker goed op voorhand na of er leidingen in de buurt liggen. Tijdens het graven blijf je ook best waakzaam. Voel je iets, ga er dan niet meteen vol op met de schop, maar check eerst even wat het is. Mogelijk is het inderdaad een wortel, maar het kan evengoed een kabel of een buis zijn.

  Airco leidingen wegwerken voor een naadloze buitenruimte

  Naast het verbergen van de buitenunit van je airco, is het ook van groot belang om aandacht te besteden aan het wegwerken van de leidingen die tussen de binnen- en buitenunit lopen. Deze leidingen, hoewel functioneel, kunnen soms een ongewenst visueel element toevoegen aan je buitenruimte. Gelukkig zijn er creatieve manieren om deze leidingen subtiel te integreren in je tuinontwerp, terwijl de efficiënte werking van je airco systeem behouden blijft.

  Airco leidingen verbergen met natuur

  Een populaire benadering is het gebruik van natuurlijke elementen, zoals begroeiing, om de airco leidingen op een organische manier te verbergen. Klimplanten, zoals jasmijn, kamperfoelie of blauweregen, kunnen dienen als levende omhulsels en een groen scherm vormen dat zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is. Zorg er wel voor dat je planten kiest die niet te agressief groeien, om overwoekering te voorkomen. Deze groene aanpak draagt niet alleen bij aan het verbergen van de leidingen, maar kan ook bijdragen aan een gezondere luchtkwaliteit en een meer natuurlijke uitstraling van je buitenruimte.

  Leidingen airco wegwerken met roosters en behuizingen

  Een alternatieve benadering is het gebruik van decoratieve elementen zoals sierlijke roosters of op maat gemaakte behuizingen die naadloos in je buitenomgeving passen. Deze kunnen worden vervaardigd uit duurzame materialen zoals metaal, hout of kunststof, en kunnen worden ontworpen om zowel de leidingen te verbergen als een decoratieve meerwaarde te bieden aan je tuin.

  Conclusie buitenunit airco wegwerken

  Een airco verhoogt het comfort in je woning aanzienlijk. Helaas hoort daar meestal ook een lelijke buitenunit bij. Wanneer je die gaat wegwerken, zorg dan voor een unieke originele insteek. Beter dat dan een gewone bak errond plaatsen. En zorg er ook te allen tijde voor dat de luchtcirculatie rond het toestel gewaarborgd blijft.

  Succes!

  Een reactie achterlaten

  Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *