Spring naar de inhoud
Home » Buiten koken op houtvuur, waar moet je op letten?

Buiten koken op houtvuur, waar moet je op letten?

    buiten koken op houtvuur

    Vuur doet iets met een mens. Het wekt ontzag, maar staat ook voor authenticiteit en gezelligheid. Het is dan ook niet voor niets dan buiten koken op een houtvuur meer is dan alleen maar wat eten klaarmaken. Het is een groepsactiviteit waar je met z’n allen van kan genieten. Van sprokkelen van het hout tot het eten rond het vuur en het nagenieten bij een drankje.

    Zoals gezegd is het buiten koken op een houtvuur een volwaardige activiteit. Eentje waar je best ook je tijd voor neemt. Het koken gaat daar eenmaal niet zo snel als wanneer je in je eigen keuken aan de slag gaat.

    Hoe begin je daar nu best aan? Ik zet graag een aantal zaken voor je op een rijtje om het buiten koken op een houtvuur zo leuk, veilig en lekker mogelijk te maken. Voor de rest heb ik maar één advies: experimenteer en geniet!

    Een veilige vuurplek

    Alles begint met een veilige vuurplek. Als je gaat koken op een houtvuur in je eigen tuin zorg je er best voor dat je het vuur niet te dicht bij de woning aanmaakt. Ook van bomen en struiken blijf je best een stukje weg.

    Als je een vuurput of een vuurkorf gebruikt, is het vuur sowieso afgebakend. Doe je het gewoon op de grond, zorg dan zelf voor een afbakening. Dat kan bijvoorbeeld door een kring te maken van stenen. Zo voorkom je dat het omliggende gras of mos vuur vat. Het allerbeste is eigenlijk nog dat je het vuur niet aanmaakt in de buurt van een brandbare bodem.

    Vuur aanmaken volgens de regels van de kunst

    Het juiste hout

    In principe kan je elk soort schoon hout (dus geen geschilderde of behandelde planken) gebruiken voor het aanmaken van je vuur. Het hout moet wel voldoende droog zijn. Bepaalde houtsoorten zijn moeilijker aan te krijgen, maar zijn dan weer ideaal om te gebruiken wanneer het vuur flink heet is. Andere houtsoorten kan je dan weer heel makkelijk aansteken, maar ze branden te snel op wanneer het vuur eenmaal op gang is.

    Voor het vuur aan te maken (Snelle verbranding):

    • spar/den
    • berk

    Eens het vuur aan de gang is (stabiele hitte):

    • eik
    • beuk

    De juiste opbouw

    In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, start je best onderaan met de dikkere stukken hout. Je maakt een toren en naar boven toe wordt het hout dunner en dunner, totdat je bovenop eindig met je aanmaakhout.

    Deze techniek zorgt voor een volledige verbranding en minder uitstoot wanneer het vuur nog niet heet genoeg is.

    Wanneer de onderste laag van deze aanmaaktoren volledig vuur heeft gevat voeg je voorzichtig het zwaardere hout (eik of beuk) toe. Let op niet te veel tegelijk. We willen een stabiel vuur, niet een dat uitdooft omdat het verstikt wordt.

    Benodigdheden voor koken op houtvuur

    Rooster

    Om vlees of andere voeding te roosteren, zoals op een BBQ, heb je uiteraard een rooster nodig.

    Driepoot

    Als je geen “structuur” hebt waarop je je rooster of je potten en je pannen kan zetten, dan kan je gebruikmaken van een driepoot. Deze metalen constructie plaats je over het vuur. Door middel van kettingen en een haak kan je dan je rooster of je pannen boven het vuur hangen.

    Bij de meeste types kan je de hoogte van de haak verstellen. Op die manier kan je de temperatuur regelen.

    De juiste potten en pannen

    Voor het buiten koken op een houtvuur heb je anderen pannen nodig dat die je gebruikt in op je gas- of elektrisch fornuis. Het beste gebruik je gietijzeren potten en pannen. Een Dutch Oven is een perfecte allround pan voor het gebruik op een open houtvuur.

    Dutch oven

    Een Dutch oven is een zware gietijzeren pan met een deksel waarmee je kan koken, bakken en braden op een houtvuur. Dankzij het specifieke ontwerp en de typische eigenschappen van gietijzer kan je met deze pan vrijwel elk gerecht op een houtvuur bereiden.

    Recepten voor koken op houtvuur

    Op een houtvuur kan je gelijk welk recept bereiden dat je ook kan klaarmaken op een traditioneel fornuis.

    Een absolute aanrader om inspiratie op te doen is de BBQ Outdoor Cooking Bijbel

     In BBQ, de outdoor cooking bijbel deelt Peter De Clercq recepten die iedereen op de barbecue kan klaarmaken.

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *