Spring naar de inhoud
Home » Bloemen in moestuin, goed voor bestuiving én tegen ongedierte

Bloemen in moestuin, goed voor bestuiving én tegen ongedierte

    Bloemen moestuin

    Bloemen, we zijn er allemaal gek op. Bloemenperkjes, kleurige borders, een mooie bloempot op het terras, een vaas op tafel, een boeket als cadeau… Bloemen maken op verschillende manieren een deel uit van ons leven. Maar een moestuin is meestal niet meteen de setting waarin we bloemen verwachten. En dat is volkomen onterecht, want er zijn tal van voordelen waarom bloemen wél in een moestuin thuishoren. 

    Waarom bloemen in moestuin?

    Een goed draaiende moestuin, het is niet iedereen gegeven. Er zijn echter een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw groenten goed doet groeien. Een daarvan is bloemen planten. Bloemen in de moestuin hebben tal van voordelen. Zo trekken ze bestuivende insecten aan, kunnen ze schadelijke insecten en ander ongedierte bestrijden op een natuurlijke manier én zijn ze in sommige gevallen zeer geschikt om ziektes op afstand te houden. Planten tegen ongedierte en voor bestuivers dus!

    Welke bloemen wil je in je moestuin?

    Dan is natuurlijk de vraag: welke bloemen in de moestuin zijn het meest geschikt en waarom? We zetten er enkele op een rijtje en geven tekst en uitleg waarom je ze best combineert met groenten.

    Goudsbloem, oftewel Calendula

    De goudsbloem ziet er door zijn fleurige uiterlijk niet alleen heel leuk uit, ze zorgt ook voor flink wat bestuivende insecten, zoals onder andere bijen, in je moestuin. Andere, vaak schadelijke, insecten worden dan weer afgeschrikt door de geur. De goudsbloemen fungeren dus ook als beschermer van je groenten. Andere insecten zijn dan weer verzot op de goudsbloem, bepaalde luizen bijvoorbeeld. Het lijkt dan misschien nadelig om ze in je moestuin te zetten, maar je moet het zo zien: als de goudsbloem in je moestuin staat zullen de luizen eerder de bloem opeten dan bijvoorbeeld je bonen. Ook komen er door de aanwezigheid van luizen veel lieveheersbeestjes naar je moestuin. En dat is fantastisch, want zij zijn meester in het opruimen van voor je moestuin schadelijke insecten.

    Komkommerkruid (Bernagie)

    Bernagie of komkommerkruid is nog zo’n bijenmagneet, die bovendien ook eetbaar is voor de mens. En ook deze trekt bladluizen aan die op hun beurt weer luisetende insecten, zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, aantrekken. 

    De wortels wroeten zich zo in de grond dat ze voor een goede ondergrondse ventilatie zorgen. Dat komt je groenten in je moestuin alleen maar ten goede..

    Korenbloem

    De korenbloem in een winterharde eenjarige bloem die flink wat nectar produceert. Lekker voor de bijtjes dus!

    Zonnebloemen

    Het moeten niet alleen kleine bloemen zijn in je moestuin. Waarom niet voor een echte eyecatcher gaan? Ze bieden schaduw aan de gewassen in je groententuin en je hebt er bovendien eetbare zonnebloempitten van. 

    Eén ding is wel enorm belangrijk. Zet ze niet in de buurt van aardappelen. Ze kunnen namelijk de groei van de aardappelplant tegenhouden. Maar, als je geen aardappelen in je moestuin hebt: doen!

    Oost-Indische kers

    Oost-Indische kers werkt als een val voor bepaalde schadelijke insecten en trekt dan weer nuttige diertjes aan die op hun beurt schadelijke beestjes verorberen. 

    Phacelia (bijenbrood)

    Dat een bloem zelf “bijenbrood” of “bijenvoer” wordt genoemd zegt genoeg. Naast een lekker hapje voor de bijen is de phacelia ook een geducht onkruidbestrijder in je moestuin.

    Rode klaver

    De rode klaver trekt bijen en hommels aan en is goed voor de grond in je moestuin. Deze “groenbemester” maakt de grond los en laat er allerhande voedzame stoffen in achter, waar de gewassen in je moestuin van kunnen profiteren.

    Ga voor bloemen in je moestuin!

    Het is maar een kleine greep uit de vele planten en bloemen die je als begeleiding van je gewassen in je moestuin kan zetten om de grond te verbeteren, planten tegen ongedierte of gewoon omdat ze een fleurige extra bieden.

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *