Wil je een terrasoverkapping en overweeg je zelfbouw? Dat is, zeker als je een beetje handig bent, perfect te doen. Er zijn wel wat voordelen verbonden aan het zelf bouwen van een houten terrasoverkapping. Maar, er zijn helaas ook enkele nadelen.
Terrasoverkapping zelfbouw een goed idee?
ja, want:
- je bespaart kosten op de plaatsing en werkuren
- je kan je materiaal zelf selecteren
- ontwerp en uitvoering volledig volgens eigen wens
neen, want:
- je moet al erg handig zijn
- materialen kosten misschien meer omdat je in kleine hoeveelheden koopt (via een zelfbouwpakket kan je de materiaalprijzen drukken, maar verlies je weer het voordeel van het eigen ontwerp.)
Terrasoverkapping zelfbouw met bouwplan
Ben jij echter zo’n doe-het-zelver die de dingen graag helemaal zelf maakt? Vind je een bouwpakket te makkelijk? Of haal je gewoon voldoening uit de wetenschap dat je het helemaal met je eigen handen hebt gemaakt?
Dat kan ook. Toch is het dan handig om te vertrekken vanuit een goed plan. Je kan dat plan uiteraard zelf maken.
Maar je kan ook vertrekken vanuit goed uitgedachte plannen die hun degelijkheid al in de praktijk hebben bewezen.
Hier vind je bijvoorbeeld een prachtig pakket bouwtekeningen (nu zelfs tijdelijk met een interessante korting!!!) die je kan gebruiken voor jouw terrasoverkapping. En het mooie is: het blijft niet bij een terrasoverkapping. Dit pakket bouwtekeningen bevat heel wat meer inspiratie voor toekomstige bouwprojecten.
Altijd eerst prijzen vergelijken
Hoeveel je precies kan besparen kan je perfect controleren door enkele offertes op te vragen. Via deze link contacteer je bijvoorbeeld meerdere aanbieders van terrasoverkappingen in jouw regio. Helemaal gratis én vrijblijvend.
Als blijkt dat de besparing wanneer je het zelf doet minimaal is, kan je er nog altijd voor kiezen om de terrasoverkapping te laten plaatsen.
Verschillende types terrasoverkapping
Met gesloten dak
Wanneer je vooral op zoek bent naar een plek die permanent bescherming biedt tegen de regen, dan kan je kiezen voor een terrasoverkapping met een dicht dak. Daarbij heb je dan nog de keuze tussen een glazen dak of een dak in een dicht materiaal dat geen zonlicht doorlaat.
Met een lamellendak
Wil je graag schaduw op sommige momenten, maar mag de zon ook af en toe eens op je terras staan, dan is een lamellendak een goede keuze. Met de lamellen regel je heel precies de zoninval op je terras. Begint het te regenen? Geen probleem, lamellen dicht en je kan lekker droog verder genieten onder je terrasoverkapping.
Met of zonder wand
Een terrasoverkapping kan je aan de zijkant volledig open laten. Wil je toch wat bescherming tegen wind of invallende zon langs de zijkant. Dan kan je opteren voor screens die je laat zaken. Het buitengevoel blijft optimaal, maar de vervelende wind is een pak minder wanneer de screens naar beneden zijn.
Je kan ook kiezen voor een openschuifbare glaswand. Ideaal tegen wind, maar hij houdt uiteraard geen zonlicht tegen. Integendeel, door het glas kan het onder de terrasoverkapping wel opwarmen. Als je graag vroeg in de voorjaar of laat in het najaar nog van je terras geniet, is een glazen schuifwand absoluut the way to go. Met een laaghangend zonnetje is het in geen tijd lekker aangenaam onder je terrasoverkapping.
Aan de woning of vrijstaand
In tegenstelling tot een veranda, die altijd aan de woning is gebouwd, kan je bij een terrasoverkapping kiezen of je gaat voor een montage tegen de woning of vrijstaand in de tuin. Waar je ook een terras in je tuin hebt, je kan er een terrasoverkapping over plaatsen.