Flakkerende vlammetjes staan voor de meesten onder ons voor rust, genieten, letterlijke en figuurlijke warmte. Gezellig tafelen of aperitieven op het terras terwijl je geniet van een heerlijk vlammenspel op tafel. Dat kan met een vuurtafel. De vuurtafel op gas is het meest voorkomende type van vuurtafel. Ze is dan ook erg makkelijk in gebruik en onderhoud.
Voordelen van vuurtafel op gas
Langer genieten op je terras
Een vuurtafel zorgt er door zijn warmte voor dat je langer op het terras kan blijven zitten. Wanneer je normaal ‘s avonds naar binnen trekt omdat het wat kil begint te worden, zorgt de vuurtafel voor een gezellige warmte. Laten we nog een uurtje langer genieten van het gezelschap, een goed boek, een spelletje of een heerlijk wijntje. Die bank binnen kan wel wachten!
Makkelijk en gebruiksvriendelijk
De vuurtafel op gas aansteken? Geen probleem! Dat doe je in een wip. Geen gedoe met aanmaakblokjes, houtjes, enzovoort. Je hoeft ook niet te wachten tot het vuur voldoende is aangewakkerd. Je hebt meteen een goede vlam. Daarbij komt dat je met een gasfles goed zit voor uren vuurplezier (tot zo’n 12 uren). Je hoeft dus niet om de haverklap bij te vullen om het vuur gaande te houden.
Schoon
Met een vuurtafel op gas heb je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houtgestookte vuurtafel, geen last van vonken, gensters en neerdwarrelende assen. Ideaal voor op het terras!
Geen rook
Hoe hard we ook houden van een kampvuurtje en de typische geur die daar bij hoort, soms is het ook leuk om geen rook te hebben. Zeker wanneer je gezellig aan het tafelen bent wil je niet om de haverklap als de wind een beetje draait een rookpluim in je gezicht krijgen. Met een vuurtafel op gas geniet je van een heerlijk warm en gezellig vuurtje, zonder stinkende rook.
Andere energiebronnen voor vuurtafels
Zoals eerder aangegeven, komt de vuurtafel op gas het meeste voor. Er zijn echter nog vuurtafels die een andere vorm van energie gebruiken.
Vuurtafel op bio ethanol
Bio ethanol is ook een veelgebruikte brandstof voor vuurtafel. Net zoals bij vuurtafels op gas komt hier nauwelijks rook vrij. Wel verspreiden ze een specifieke geur waar niet iedereen zo van houdt. Toch kan je ze, in tegenstelling tot een vuurtafel op gas, ook binnen gebruiken. Zorg dan wel voor voldoende ventilatie.
Vuurtafel houtgestookt
Een houtgestookte vuurtafel is voor kampvuurliefhebbers the real stuff. Je hebt een écht houtvuur, wat absoluut zijn charme heeft. Daarnaast maken de rook, de assen, de gensters en het regelmatig bijvullen er een minder goede keuze van. Wat ons betreft is een houtvuur fantastisch, maar dan eerder voor in de vuurschaal of de vuurkorf in de tuin. Als we aan tafel zitten, zijn we minder grote fan.
Materialen vuurtafel
Vuurtafel steigerhout
Gebruikt steigerhout is hot. Dat komt door zijn robuuste uitstraling, maar ook door de duurzame toets van hergebruik. Het is dan ook geen wonder dat heel veel vuurtafels uitgevoerd zijn in steigerhout en dat dit de best verkopende vuurtafels op gas gemaakt zijn van steigerhout.
Bij steigerhouten vuurtafels heb je doorgaans ook nog de keuze tussen een vuurtafel in:
- Black wash steigerhout
- White wash steigerhout
- Grey wash steigerhout
- geschuurd steigerhout
Onze keuze
Vuurtafel Tree Terrasverwarmer 80x120x50cm van Black Wash steigerhout
Vuurtafel Block Gebruikt Steigerhout 80x100x50
Vuurtafel Tree Dining Terrasverwarmer 120x120x75cm van Grijs geschuurd steigerhout
Vuurtafel composiet
Mensen die liever geen houten vuurtafel willen, omwille van ongerustheid omtrent brandveiligheid of gewoon omdat het beter aansluit bij hun smaak en stijl, zijn er ook vuurtafels in composiet.
Hoogte vuurtafel
De hoogte van je vuurtafel hangt af van waarvoor je ze wil gebruiken. Is het de eettafel op het terras, dan kies je uiteraard voor een hoge vuurtafel. Maar, als je op zoek bent naar een tafel voor in de lounge of zithoek, dan is een lage vuurtafel een goede keuze
Hoge vuurtafels
De hoge vuurtafel zijn voor gebruik op het terras. Je kan de tafel gebruiken als eettafel, werktafel
Lage vuurtafels
Op zoek naar een vuurtafel voor in je lounge, je zithoek op het terras, je chill zone in de tuin? Dan kijk je best uit naar een lage vuurtafel.
Vuurzuilen
Een vuurzuil kan zowel gebruikt worden in combinatie met een gewone eettafel op het terras als extra sfeerelement bij een lounge of zithoek.
Vuurtafel accessoires
Glasombouw
Is het glas rond je vuurtafel stuk? Of bouw je zelf een vuurtafel? Dan ben je wellicht op zoek naar een glasombouw voor je vuurtafel.
Keramische houtblokken
De “houtblokken” zorgen voor een authentiek uitziend vuur op je vuurtafel op gas.
Beschermhoes
Wanneer je je vuurtafel niet gebruikt, bescherm je ze best tegen weer en wind met een beschermhoes. Zo blijft ze lang mooi en kan je heel lang van genieten.
Vuurtafel veiligheid
In principe is een vuurtafel veilig, tenminste als je ze juist gebruikt en de nodige voorzorgen neemt.
Plaatsing van de vuurtafel
Een vuurtafel plaats je best niet in de buurt van brandbare materialen. Dat spreekt voor zich.
Kinderen en/of huisdieren
Kinderen of huisdieren zijn zich vaak niet bewust van het gevaar dat vuur met zich kan meebrengen.
Pingback: Een kampvuur maken voor het ultieme buitengevoel - Buitenbende