Sommige mensen hebben er geen problemen mee. Anderen krijgen er de kriebels van en willen het tot de laatste wortel weg. Ik heb het over onkruid op het terras. Ikzelf zit er ergens tussenin. Ik heb er op zich geen problemen mee, maar het moet natuurlijk ook niet beginnen woekeren. Mijn vrouw zit eerder in de tweede categorie. Dus de vraagt rijst hier weleens: hoe onkruid op het terras verwijderen? Hoe krijgen we die groene ongenode gasten weg, en dan liefst op een makkelijke manier?
Hoe komt onkruid op terras terecht?
Als je weleens iets plant of zaait in je tuin of in een bloembak, dan vraag je je soms af hoe het kan dat onkruid het zo makkelijk lijkt te hebben. Je knippert met je ogen en er zijn weer nieuwe onkruidplantjes bijgekomen op het terras.
Je zou denken dat planten op zo’n verharde ondergrond weinig te zoeken hebben. Wel, dat is dan buiten het onkruid gerekend! Maar, hoe komt dat daar nu terecht?
Twee “boosdoeners”:
- de wind: de zaden van onkruid in de omgeving vliegen welig in het rond en landen zowat overal, dus ook op je terras
- vogels: ze eten zaadjes die er via de ontlasting weer uitkomen. Of de zaadjes hangen aan hun veren en komen terecht op je terras.
Onkruid op terras verwijderen zonder producten
Met de hand uittrekken
Je zal misschien liever iets anders horen, maar onkruid verwijderen met de hand werkt het meest doeltreffend. Als je voorzichtig te werk gaat kan je het onkruid volledig (dus mét wortel) verwijderen. Als de wortel blijft zitten, is het gewoon een kwestie van tijd of er komt een nieuwe onkruidplant aan. En onkruid kennende hoeft die tijd niet erg lang te zijn.
Een belangrijke extra tip: pak het onkruid aan vanaf dat het de kop opsteekt. Het plant is dan nog klein en de wortel ook. Als je langer wacht zitten de wortels dieper en krijg je ze er nog maar moeilijk volledig uit. En dan heb je de kans dat een wortel afbreekt en daarna weer kan verdergroeien.
Onkruid verwijderen met kokend water
Als het je maar niets lijkt om op je knieën met je vingers onkruid los te keuteren tussen te tegels, dan kan je ook kokend water gebruiken. Je maakt er zowel de plant als de wortel mee kapot én het is ook milieuvriendelijk.
Ook hier geldt weer: hoe kleiner de plant, hoe beter het zal werken.
Let op: kokend water lijkt een handige en makkelijke manier. Je hebt flink wat kokend water nodig. Dus wanneer het om een zeer kleine oppervlakte gaat, is het een prima middel. Voor grotere terrassen en/of grotere onkruidplanten is het zéér tijdrovend. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheden water die je moet koken en zonder ongelukken op je terras moet zien te krijgen.
Met een onkruidbrander
Je kan ook het onkruid op je terras aanpakken met een onkruidbrander. Deze zijn zowel verkrijgbaar op gas als op elektriciteit.
Je brandt het onkruid gewoon weg. Snel, makkelijk én knievriendelijk.
Er is echter wel één probleempje met deze aanpak. Je terras mag dan wel in geen tijd onkruidvrij zijn, de wortels overleven de vuuraanval doorgaans wel. Dus je zal regelmatig met je onkruidbrander aan de slag moeten.
Onkruid verdelgen terras met producten
Veel mensen hebben liever een makkelijkere aanpak. Even sproeien, onkruid weg. Het probleem met veel van deze middelen is dat ze niet zo goed zijn voor het milieu. En dat is iets waar wij hier toch wel rekening mee willen houden. We zetten aan paar van de meest gebruikte manier op een rijtje en kijken of ze goed werken en of ze wel milieuvriendelijk zijn.
Javel tegen onkruid
Vroeger werd het vaker gedaan, vandaag iets minder: onkruid verdelgen met javel (oftewel bleekwater). We zullen maar meteen met de deur in huis vallen:
- Werkt het, javel tegen onkruid? Ja heel goed zelfs! Onkruid weg!
- Is het milieuvriendelijk: Neen! Het maakt het onkruid kapot, maar ook alle levende wezens in het grondwater. Het doodt alle organismen waarmee het in contact komt
Hoe goed bleekwater dus ook werkt tegen onkruid, doe het niet! Je maakt meer kapot dan alleen het onkruid.
Onkruid terras verwijderen met azijn
Is onkruid verwijderen met azijn een goed idee? Azijn werkt inderdaad tegen onkruid.
Toch is het geen goed idee. Azijn heeft voor de meesten onder ons de naam een goed en milieuvriendelijk alternatief te zijn voor van alles en nog wat. Denk maar aan schoonmaken en ontkalken met azijn in plaats van het gebruik van schadelijke chemische producten.
Helaas is het gebruik van azijn in de tuin of op je terras erg schadelijk voor waterorganismen. Je berokkent er ook schade mee aan bijen en andere bestuivende insecten. En dat moeten te allen tijde vermijden.
Onkruid bestrijden met baking soda
En dan komen we nu bij een middeltje dat wel milieuvriendelijk is: baking soda, oftewel bakpoeder, oftewel natriumbicarbonaat. Deze natuurlijke minerale stof is erg veelzijdig en heeft tal van toepassingen. Echt een wondermiddel én milieuvriendelijk!
Onkruid bestrijden met baking soda?
Heel makkelijk!
- wacht op een periode met enkele regenvrije dagen
- verwijder met de hand de grootste planten
- strooi het poeder tussen de voegen waar het onkruid groeit
Bestrijdingsmiddelen
Er zijn in de handel ook tal van professionele bestrijdingsmiddelen te verkrijgen. Het ene werkt al beter dan het andere. Welk je ook kiest, ga voor een milieuvriendelijk product dat geen schade toebrengt aan organismen in het grondwater.
Onkruid op terras voorkomen
Hou je terras schoon
De onkruidzaden die op je terras terechtkomen door de wind, vogels of andere dieren kan je makkelijke verwijderen door je terras regelmatig te vegen. Op die manier krijgen de al dan niet ontkiemde zaden geen kans om zich vast te zetten op het zand tussen de voegen.
Zorg voor minder onkruid in de tuin
Het lijkt een open deur intrappen, maar minder onkruid in je tuin zorgt wel degelijk voor minder onkruid op je terras. Hoe minder zaden er op je terras terechtkomen, hoe minder onkruid er zal groeien. Je kan natuurlijk nooit helemaal vermijden dat er toch zaden op je terras terechtkomen. Maar, je kan er wel voor zorgen dat het er zo weinig mogelijk zijn. Elk onkruidplantje dat er niet groeit, hoef je ook niet te verwijderen.
Een goede afwatering doet wonderen
Onkruid houdt doorgaans van een natte omgeving. Zeker wanneer de zaden nog moeten ontkiemen. Als je er dus voor kan zorgen dat je terras zo snel mogelijk opdroogt na een plensbui, dan maken de zaden minder kans om uit te groeien tot onkruid.
Onkruid op terras voorkomen is totaalaanpak
Bovenstaande tips werken ontegensprekelijk. Voor het beste resultaat combineer je ze natuurlijk.
Conclusie
Er bestaan tal van manier om onkruid op het terras te verwijderen. De meest effectieve en milieuvriendelijke is het manueel verwijderen van de onkruidplanten (liefst wanneer ze nog klein zijn). Als je denkt dat er nog wortels in de grond zijn achtergebleven, kan je op die plekken nog baking soda strooien.
Om onkruid geen kans te geven op je terras, maak je het best regelmatig schoon met een bezem. Als je er dan ook nog voor zorgt dat er niet te veel onkruid groeit in de rest van je tuin, kan je de hoeveelheid onkruid op je terras binnen de perken houden.
Succes!
Pingback: Wat is baking soda en wat kan je ermee doen? - gezondverstandig